Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó ontzorg je de mantelzorger

Zes praktische tips

Nederland telt ruim vier miljoen mantelzorgers. Genoeg helden dus om in het zonnetje te zetten of een handje te helpen. Met wie wissel jij een weekje van huis of wie trakteer jij op een etentje?

Deel:

Koffietijd!

Ga langs op de koffie of bel eens op om te vragen hoe het met de mantelzorger gaat. Emotioneel is mantelzorg vaak erg zwaar en het kan helpen die last met iemand te delen. Wellicht is er ruimte om tijdens zo’n gesprek samen te bidden en God om hulp te vragen voor de momenten waarop de zorg zwaar is.

Praktische hulp

Doet de mantelzorger iedere week boodschappen? Stel voor om die taak een keertje over te nemen. Kan de woning van de zorgontvanger – of juist van de mantelzorger – wel een poets- of opruimbeurt gebruiken? Trek je gele handschoenen aan, neem je sopje mee en boenen maar. Er zijn veel praktische zaken waarbij je als ‘buitenstaander’ een helpende hand kunt bieden. Overleg natuurlijk altijd met de mantelzorger en (wanneer mogelijk) met de zorgontvanger wat wenselijk is.

Op avontuur

Dit is een win-win-winsituatie: neem de zorgontvanger een dagje mee op avontuur. Ga samen ergens lekker lunchen, maak een ritje naar zijn/haar geboorteplaats of bezoek een balletuitvoering. Is de zorgontvanger nog jong? Stap dan op de (duo)fiets, bezoek een wedstrijd van zijn/haar favoriete club of wandel samen naar de kinderboerderij. Zo bezorg je de zorgontvanger en jezelf een leuke dag, én heeft de mantelzorger een dagje vrij.

Een bloemetje

Laat de mantelzorger die voor een van jouw geliefden zorgt, weten dat je hem of haar waardeert. Bel eens op, bak een taart of stuur een bos bloemen. Ook kun je een ontspannend uitje cadeau geven, bijvoorbeeld een dinerbon. Woont de zorgontvanger bij de mantelzorger in huis, zorg dan ook voor iemand die de zorg waarneemt.

Weekje rust

Het kan zijn dat je de zorgontvanger goed kent en best een week de zorg wilt overnemen. Bespreek dit met de mantelzorger en kijk of je wellicht een week van huis kunt ruilen. Op die manier heeft de mantelzorger een weekje rust en is de verandering voor de zorgontvanger minder groot dan wanneer hij/zij uit logeren gaat. Zorg hierbij voor een goede overdracht, zodat jij weet waar je aan toe bent en de mantelzorger de zorg volledig kan loslaten. Is deze stap te groot? Stel dan voor om een ochtend of middag de zorg over te nemen, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets voor zichzelf kan doen.

Denk mee

Wordt de zorg te veel? Denk dan praktisch mee met de mantelzorger. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor ondersteuning. Krijgt de mantelzorger op dit moment nog geen hulp van buitenaf? Dien dan samen een aanvraag in bij de gemeente. Die kan voor praktische en mentale hulp zorgen. Zijn er andere dingen waarbij je als gemeenschap/familie kunt helpen? Zet dan samen de schouders eronder en zorg voor bijvoorbeeld een bezoek- of kookrooster.

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--