Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zonneallergie: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Een rode, jeukende huid...

De zon schijnt, en daar geniet je lekker van. Maar na een tijdje verschijnen er rode, jeukende, bultjes, blaasjes of vlekjes op je huid. Help! Het zou heel goed kunnen dat je last hebt van zonneallergie. Wat nu?

Deel:

Bij zonneallergie krijg je rode, jeukende bultjes, vlekjes of blaasjes op de huid, op plekken waar zonlicht is gekomen. De plekjes ontstaan binnen enkele uren tot dagen na blootstelling aan de zon, en als het goed is gaan ze binnen een paar dagen weg. Zonneallergie komt voor bij volwassen en kinderen, vooral bij mensen met een licht huidtype. Heb je veel last van deze huidallergie? Raadpleeg je huisarts!

Hoe ontstaat zonneallergie?

Je krijgt zonneallergie als je huid overgevoelig is voor uv-straling. Uv-straling zit in het licht van de zon, maar ook onder de zonnebank word je blootgesteld aan uv-straling. Zonneallergie kan zomaar ontstaan, terwijl je voorheen urenlang in je badkleding op het strand lag en nergens last van had. Wel krijg je het meestal als je huid nog niet gewend is aan zonlicht. Bijvoorbeeld in de lente, of als je in de winter op vakantie gaat naar een zonnige bestemming.

Wat kan ik ertegen doen?

Zonneallergie

Als je veel last hebt van jeuk, als de uitslag erger wordt, als je je ziek voelt of als de huiduitslag na een week niet duidelijk minder is, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Ook als je niet zeker weet of de allergische reactie door uv-straling van de zon veroorzaakt is kun je het beste de huisarts raadplegen.

Wat je zelf kunt doen: blijf even uit de zon, zodat de plekjes kunnen genezen. Vraag bij de drogist om een middel tegen zonneallergie. Een verkoelende crème of een crème tegen de jeuk kan bijvoorbeeld verlichting bieden. Heb je vaak en veel last van zonneallergie? De huisarts kan je anti-allergie middelen voorschrijven of doorsturen naar de dermatoloog.

Hoe kan ik zonneallergie voorkomen?

Wees voorzichtig met zonlicht. Laat de huid rustig wennen aan het zonlicht, begin bijvoorbeeld met twintig minuten zonnen en bouw dat rustig op. Ga niet tussen 11.00 en 15.00 uur in de zon, dan is zij namelijk op haar sterkst. Neem dus een gezellige parasol mee naar het strand. Bescherm je huid door bedekende kleding te dragen en draag een pet of een hoed. Het is altijd verstandig om een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger te gebruiken als je in de zon komt. Vergeet niet elke twee uur opnieuw te smeren, anders verliest de crème zijn werking. Ook na het zwemmen of sporten moet je je weer insmeren.

Meer info: https://www.thuisarts.nl/zonneallergie-0

Lees ook: 7 tips tegen verbranden in de zon

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--