Zussenliefde: ‘Wij moesten een team zijn, want onze ouders waren dat niet meer’
Na de scheiding van hun ouders krijgen Maria en Eva een hechte zussenband
Maria (25, links op de foto) en Eva (27) hebben ieder op hun eigen manier lastige dingen in het leven meegemaakt die ze niet altijd met elkaar konden delen. Door de tijd heen verandert dit en groeien ze naar elkaar toe. De scheiding van hun ouders is het begin van een hechte zussenband. “Natuurlijk hebben we ook wel eens ruzies, maar dat hoort erbij.”
Eva: “Samen met onze broer Joram zijn we echt met z’n drieën opgegroeid. Het nummer ‘Thuis’ van Elly en Rikkert is een nummer dat ons bij zal blijven. Op de tekst ‘thuis, dat is een schone onderbroek’ dansten we vroeger met een onderbroek in onze hand door de woonkamer.”
Middelbare school
Het duurt dan nog even voordat Maria en Eva met z’n tweeën een hechte band zouden krijgen. “We deden beiden ons eigen ding,” verklaart Maria. “Zeker toen Eva naar de middelbare school ging en ik nog op de basisschool zat.” “Van het zonnetje in huis werd ik het donderwolkje,” gaat Eva verder. “Ik huil snel en ben geen motorisch wonder. Op de eerste dag een meisje in je klas hebben dat gelijk huilt, en slecht is in gym, is het perfecte mikpunt. Ik ben dan ook erg gepest en heb daardoor een angststoornis ontwikkeld, daar wist Maria niks vanaf.”
Ik wilde afvallen, maar ontwikkelde een eetstoornis
“Ik had, in tegenstelling tot Eva, een vliegende start op de middelbare school,” vertelt Maria. “We zaten op verschillende scholen en daardoor kwamen we nog steeds niet samen. Ik kreeg later wel door dat Eva werd gepest, maar haar probleem stond niet op de voorgrond. Het leven ging gewoon door.”
Eetstoornis
In Maria’s laatste jaar op de middelbare school krijgt ze een operatie aan haar enkel. “Ik kon een jaar niet lopen, omdat mijn enkel moest herstellen. Leuke dingen doen en lekker eten deed ik graag. Nu ik niet meer bewoog kwam ik ontzettend aan. Dat was voor andere mensen een reden om mij te pesten. Wanneer ik dat aan Eva vertelde vond ze dat heel erg, maar mij deed het vrij weinig. Ik dacht: laat ze maar praten. Ondertussen was het revalidatieproces begonnen en had ik een lichamelijke controle. Toen ik zag hoe zwaar ik was sloeg het om naar de andere kant. Ik wilde afvallen, maar ontwikkelde een eetstoornis.”
De scheiding van onze ouders heeft onze band uiteindelijk hechter gemaakt
“Toen ze het aan mij vertelde kon ik alleen maar huilen,” vervolgt Eva het verhaal. “Ik dacht meteen dat ze dood zou gaan. Qua uiterlijk zag je het niet aan Maria. Ze ging namelijk van overgewicht naar een gezond gewicht, maar het was intens om mee te maken. Wanneer we op een verjaardag zaten en ze een stuk taart had gegeten dacht iedereen dat het goed met haar ging. Terwijl ze een moment later alweer op de wc zat om alles eruit te gooien.
Toch was in die tijd onze band beter dan daarvoor. We zaten inmiddels allebei op het mbo en onze levens begonnen op elkaar te lijken. Maria’s eetstoornis stond niet in de schijnwerpers, daar lette onze moeder op. Achteraf heeft ze wel eens verteld hoe moeilijk die periode voor haar was, terwijl ze dat niet liet merken.”
Scheiding
Maria: “De scheiding van onze ouders heeft onze band uiteindelijk hechter gemaakt. Dat was ook in die periode. Joram woonde ondertussen op kamers en in de weekenden gingen Eva en ik van de ene naar de andere ouder. Wij moesten een team zijn, want onze ouders waren dat niet meer. De scheiding is verder gelukkig goed verlopen.”
Het klinkt misschien klef, maar we zijn echt een zussenteam
“Op een gegeven moment kreeg onze vader een nieuwe partner en was hij vaker weg van huis,” aldus Eva. “Hierdoor was ik regelmatig alleen thuis, aangezien Maria destijds bij een vriendin woonde. Zodra Maria hoorde dit hoorde pakte ze haar spullen en kwam ze weer thuis wonen. Ze weet namelijk dat ik het niet fijn vind om veel alleen te zijn. Het klinkt misschien klef, maar we zijn echt een zussenteam.”
“Dat is nu precies een jaar geleden en we wonen nog steeds samen,” vertelt Maria. “Door corona zitten we nu constant op elkaars lip. Dat is intens. Natuurlijk hebben we wel eens ruzies, maar dat hoort erbij. We kunnen alles tegen elkaar zeggen en begrijpen elkaar.”
Niet meer naar de kerk
Al zijn Maria en Eva een team, ze denken niet over alles hetzelfde. “Ondanks dat we christelijk zijn opgevoed geloof ik niet meer,” aldus Maria. “Van kinds af aan merkte ik dat ik geen connectie voelde met God. Ik probeerde steeds manieren te vinden om niet mee naar de kerk te hoeven, tot ik op een zondag niet meer gewekt werd om mee naar de kerk te gaan. Nu ga ik alleen nog met Kerst en Pasen, omdat mijn opa het fijn vindt dat ik dan wel mee ga.”
Ik had eens een vriend die niet wilde dat Eva langs kwam
Eva: “Ik vind het natuurlijk erg jammer en moeilijk. Ik zou graag willen dat ze naar de kerk gaat, maar om Maria tegen haar wil in mee te nemen werkt natuurlijk niet. Wanneer iemand negatief over Maria praat neem ik het zeker voor haar op.” “Dat is voor mij net zo wanneer iemand slecht over het geloof praat,” reageert Maria. “De normen en waarden uit het geloof zal ik altijd meenemen in mijn leven.”
Familie gaat voor
“Mensen zijn wel eens jaloers op onze band,” vervolgt Maria. “Zo had ik eens een vriend die niet wilde dat Eva langs kwam. Ik moest van hem loskomen van mijn zus. Ik dacht: jij gaat mijn zusje niet van mij afpakken. Zijn gedrag sloeg nergens op en een maand later was de relatie over. Familie gaat voor. Ik kan mij niet voorstellen dat onze band ooit verdwijnt."
Zussenliefde is een portretserie waar bijzondere verhalen van zussen voorbij komen.
In een vorige Zussenliefde lees je over Marieke, Claudia en Viviënne. Als de jongste van de drie onverwacht zwanger raakt, ontstaat er een hechte zussenband. Alle verhalen uit deze portretserie vind je hier.
Lees ook: Hoe zorg je voor een goede relatie met je broers en zussen
Geschreven door
Daniëlle Naberman