Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het gebruik van planten en kruiden is niet zweverig'

Nele Odeur is etnobotanica

Jarenlang woonde Nele Odeur in Brazilië en Bolivia. Toen ze terugkwam naar Nederland, besefte ze hoever we hier zijn afgedwaald van de natuur. In Brazilië en Bolivia gebruikten ze overal planten en natuur voor. Ze besloot mensen in Nederland te laten proeven van een natuurlijke levensstijl.

Deel:

Nele: “Mijn bedrijf is ook echt mijn passie. De naam van mijn bedrijf ‘Scent & Spice’, komt voor uit mijn achternaam, Odeur. Dat betekent zoiets als geur. Die past nu heel erg bij wat ik doe. Vroeger schaamde ik mij ervoor, maar nu ben ik er trots op. Spice verwijst naar de kruidige materialen maar ook naar pit. Ik wil mensen laten proeven van een meer natuurlijke levensstijl en laten ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Het gebruik van planten en kruiden is veel veranderd sinds de industrialisering, we zijn echt afgedreven van de plantenwereld. Sinds de industrialisering is er ook veel kennis over planten en kruiden  verloren gegaan.”

Er zijn weinig mensen die beseffen dat zoveel producten van planten komen

Plantaardig

“Vrijwel alles wat we in onze monden stoppen, heeft een plantaardige oorsprong. Zonder planten kunnen we niet leven. Koffie is een plant, je thee komt van een plant. Kijk eens naar wat je aan hebt. Een blouse van katoen, misschien zit je ook wel aan een houten tafel. Er zijn heel weinig mensen die beseffen dat zoveel producten van planten komen.”

“Dat vind ik jammer, want we zouden misschien respectvoller en duurzamer met onze omgeving omgaan als we er meer kennis over hadden. Het grote geld is tegenwoordig heel belangrijk, maar geld kan je niet eten. We stellen prioriteit aan de verkeerde dingen.”

Entobotanica

“Ik ben etnobotanica. Etno betekent mensen en botanica verwijst naar planten. Het gaat over hoe mensen planten gebruiken. Ik ben gastdocent bij de universiteit in Wageningen over dit onderwerp. Etnobotanica is een wetenschappelijke opleiding. Maar daarnaast ben ik ook kruidenkundige, dus ik weet hoe ik de wetenschappelijke kennis in de praktijk kan toepassen. Daarnaast ben ik verhalenverteller en probeer ik mensen op een verhalende manier mee te nemen in de natuur.”

Ik word belachelijk gelukkig van even in een veld met klaprozen staan

“Ik wil mensen bewust maken om met respect om te gaan met onze omgeving. Zet geen hek om groen heen, maar laat mensen de natuur beleven. Dat is een van mijn grote missies. Ik wil mensen ook bewust maken van het belang om aandacht te hebben voor eenvoudig geluk. Mensen zoeken hun geluk in dingen als een zwembad of een groot huis, maar we maken het allemaal veel te groot. Je wil niet weten hoe belachelijk gelukkig ik kan worden van even in een veld met klaprozen staan.”

Planten zijn niet zweverig

“Het gebruik van planten en kruiden is helemaal niet zweverig, een linkse hobby of alleen iets voor iemand met geitenwollensokken. De verbondenheid die wij als mens hebben met de natuur is een feit en zit overal. Het is een bron van alles wat we doen, kijk maar naar al die fysieke dingen om je heen.”

Het gebruik van planten en kruiden is niet alleen voor geitenwollensokken

“In planten zitten ook allemaal stoffen waarmee je jezelf kunt genezen. Als ik dat vertel denken mensen vaak meteen zweverig, maar veertig procent van de reguliere medicijnen is ook gemaakt op basis van planten. Nu is veel gesynthetiseerd, maar ik wil mensen bewust maken van planten. Je kunt bijvoorbeeld ook een aftreksel van wilgenbast gebruiken tegen hoofdpijn, in plaats van aspirine. Natuurlijk kan je plantengebruik op een spirituele manier benaderen, maar het is ook pure wetenschap. Planten zijn kleine fabriekjes van chemische stofjes, waarmee we veel DNA gemeen hebben. Dat is onderzocht door de wetenschap.”

Dichter bij de natuur leven

“Het simpelste begin om dichter bij de natuur te gaan leven is af en toe naar buiten gaan. Dat doen we veel te weinig. Ga geuren opsnuiven, rondkijken. We hebben zoveel mooie natuur in Nederland. Ga eens naar de Veluwe of naar het water. De natuur beleef je met al je zintuigen. Denk aan de mooie kleuren en geuren van een lavendelveld in Zuid-Frankrijk. Probeer de wereld te verkennen met je zintuigen.”

Probeer de wereld te verkennen met je zintuigen

“Er zijn veel gradaties in plantenkennis. Als je er meer over wil weten, ga dan met iemand die er veel over weet de natuur in. Die kan je laten zien dat planten niet alleen mooi zijn, maar dat je ze ook ergens voor kunt gebruiken. Diegene kan aanwijzen: ‘kijk, deze plant is lekker op je broodje met kaas’. Je kunt erin groeien, maar het is verslavend. Als je eenmaal begint, is het einde zoek en zie je overal planten die je kunt gebruiken.”

Zelf aan de slag met de natuur

Ben je zwanger en ben je snel misselijk? Of heb je last van wagenziekte? Dan kan gember voor jou de oplossing zijn. Daarnaast werkt gember ontstekingsremmend en geeft het je weerstand een boost. Probeerde deze gembersiroop eens, lekker door de havermoutpap of over de pannenkoeken.

Paardenbloemen: je komt ze regelmatig tegen, en op het eerste gezicht lijkt deze plant misschien niet zo bijzonder, maar wist je dat je deze vrolijke bloem kan eten? De Paardenbloem bevat zelfs veel vitaminen en mineralen. Let wel op: Paardenbloem kent veel contra-indicaties en interacties met reguliere geneesmiddelen als je het in medicinale doses toepast. Vermijd de plant bij galaandoeningen. Benieuwd naar de smaak van de Paardenbloem? Maak deze Paardenbloementapenade.

Krab, krab, krab voor je het weet zit je, zonder dat je het in de gaten had, weer aan je muggenbulten te krabben. Niet handig, want zo beschadig je je huid en wordt de jeuk soms juist erger. Een wondermiddeltje uit de natuur tegen jeuk is Vogelmuur. Je kan hier een hele goede anti-jeukzalf van maken. Dat geeft hopelijk wat verlichting als de muggen altijd jou moeten hebben.

Wil je meer weten? Lees op de website van Nele recepten met planten en kruiden.

Lees ook: Raak jij ook de weg kwijt in de wereld van de duurzame producten? In dit artikel duikt Hedi in de wereld van duurzame deo’s en test ze er een aantal.

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--