Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Mole Agent': James Bond in een verzorgingshuis

'De documentaire weet op luchtige wijze een serieus probleem aan te kaarten'

Leuk nieuws! De EO-documentaire 'The Mole Agent is genomineerd voor de Oscars 2021 in de categorie Best Documentary Feature! Maar waar gaat deze docu over?

Deel:

Sergio Chamy, hoofdpersoon van deze Chileense documentaire (een coproductie van de EO), heeft geluk. De banen liggen niet voor het oprapen als je 83 bent, maar hij spot in de krant een advertentie van een privédetective die een bejaarde spion zoekt om een poos undercover te gaan in een verzorgingshuis. De dochter van een van de bewoonsters heeft geklaagd dat daar wellicht dubieuze praktijken plaatsvinden: diefstal, mishandeling.

Voor Sergio is de timing perfect: hij is net weduwnaar, voelt zich eenzaam en kan wel een verzetje gebruiken. Hij meldt zich aan voor de klus en mag al snel zijn intrek nemen in het huis. Van de detective krijgt hij een smartphone en wat James Bond-achtige apparaatjes mee, om stiekem opnames te maken. Ze spreken af dat Sergio elke dag in een geheim videogesprek zijn bevindingen zal doorgeven.

Kleurrijke bewoners

Dit licht absurde uitgangspunt lijkt een verzinsel van een Hollywoodproducent, maar The Mole Agent is toch echt non-fictie. Regisseur Maite Alberdi bedacht een list om Sergio’s speurwerk te kunnen filmen: ze vroeg de leiding van het verzorgingshuis of ze een documentaire over de bewoners mocht maken – wat ze feitelijk ook heeft gedaan, alleen verzweeg ze het spionage-element.

Lees ook: Hillbilly Elegy: Een film over ‘Trump-stemmers’
Lees ook: Hillbilly Elegy: Een film over ‘Trump-stemmers’

Dat klinkt misschien ietwat bedenkelijk, omdat de film om oude, kwetsbare mensen draait, maar de kleurrijke bewoners van het huis worden met veel respect gefilmd. En hun verzorgers trouwens ook. Want dat mag wel worden verklapt: van de aantijgingen blijkt weinig te kloppen. Dat diverse bewoners zich eenzaam of ongelukkig voelen, is vooral te wijten aan hun eigen familieleden, die nooit eens op bezoek komen.

Serieus probleem

Zo weet The Mole Agent op luchtige wijze een serieus probleem aan te kaarten. Al zijn de klungelige spionagepraktijken van Sergio erg vermakelijk, de film is het sterkst in de verstilde scènes die het dagelijks leven in het huis laten zien. Ontroerend is het hoe de bewoners opleven van de komst van de kwieke, charmante Sergio. En hoe ze treuren als hij weer weggaat.

Bekijk de trailer van 'The Mole Agent'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

The Mole Agent

Documentaire van Maite Alberdi. Filmwijzer: alle leeftijden. Nu te zien op Picl.nl

Geschreven door

Rick de Gier

--:--