10 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over de Zuid-Hollandse natuur
18 januari 2021 · 12:05
Update: 6 januari 2025 · 09:44
Als je aan Zuid-Holland denkt, dan popt waarschijnlijk het beeld van de Rotterdams skyline of de pier van Scheveningen op. De relaxte beachclubs in Noordwijk of de gezellige binnenstad van Delft. Maar wist je dat Zuid-Holland unieke bossen kent en volop bezig is om de provincie te vergroenen? Lees hier tien fact's & figures over de meest stedelijke provincie van ons land.
1. Holtland
De naam (Zuid)-Holland stamt af van het woord ‘Holtland’ of 'Houtland'. Omdat het gebied vol stond met bomen. De naam ‘Holland’ komt al voor in de tiende eeuw, voor een bosrijk gebied rondom Leiden. Tegenwoordig is Zuid-Holland geen Houtland meer; slechts 3% van het land is bedekt met bos.
2. Drie soorten bos
Zuid-Holland kent drie bijzondere soorten bos: duinbossen, bos op veengrond en rivierbossen. Sommige stukken, zoals de Biesbosch en meer bossen langs het Hollands diep en Oude Maas, kennen zelfs eb en vloed met zoet rivierwater. Een uniek fenomeen dat maar in een paar bossen wereldwijd voorkomt.
3. Veen
De bodem van Zuid-Holland bestaat voor een groot gedeelte uit veen. Dit is ontstaan uit dode resten van planten. Deze hebben zich opgehoopt, waardoor een dikke laag veen heeft kunnen ontstaan. Een risico van veengrond is bodemdaling. Sommige bostypen kunnen goed tegen hoog water en kunnen bodemdaling tegengaan.
4. Traag bos
Bos groeit in Zuid-Holland niet overal even snel. In de duinen groeien bomen langzaam, maar op rijke kleigrond groeien ze juist heel hard. Zoals bijvoorbeeld in het nieuw aangelegde Bentwoud, waar de bodem uit klei bestaat. Maar uiteraard is het groeitempo ook afhankelijk van de boomsoort. Een populier groeit bijvoorbeeld erg snel.
5. Dikke boom
Wist je dat 1 dikke boom wel de verkoelende werking kan hebben van 10 airco's? Zeker met de klimaatverandering belangrijk om op deze manier hittestress te verminderen.
6. Zuid-Hollandse cijfers
Even een paar getallen over Zuid-Hollands bos: 53% ligt binnen het Natuurnetwerk (een Nederlands netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden), 21% ligt in een recreatiegebied en 17% in overig bos.
7. Plantambitie
Nederland heeft in een bossenstrategie de ambitie uitgesproken om 37.000 ha extra bos aan te planten. Zuid-Holland draagt daar graag aan bij en kijkt op dit moment waar en hoeveel hectare er in de provincie aangeplant kan worden. Zonder dat het waardevolle open landschap verloren gaat natuurlijk!
8. Gezonde steden
Juist omdat Zuid-Holland zoveel stedelijke ontwikkeling heeft, is de aanplanting van nieuw bos van groot belang. Bomen kunnen fijnstof invangen en hebben ook een positieve invloed op ons welbevinden en op onze gezondheid. Weerman Reinier van den Berg legt in dit artikel uit waarom bomen zo belangrijk voor ons zijn.
9. Kappen
In Zuid-Holland worden natuurlijk ook bomen gekapt. Dit heet zogenaamde selectieve kap en is bedoeld om langzaam groeiende bomen meer ruimte en licht te geven. Deze worden anders verdrongen. Soms is het ook vanwege ziekte van een boom of veiligheid nodig om te kappen. Ook kan het in bijzondere gevallen nodig zijn voor bijvoorbeeld de aanleg van een weg of bebouwing. In dat geval worden er op andere plekken bomen terug geplant.
10. Boswachter Jonathan
Misschien wel het allerleukste weetje uit deze lijst; wisten jullie dat Zuid-Holland de enthousiastste boswachter van Nederland heeft? Boswachter Jonathan zorgt ervoor dat je net zoveel van de Zuid-Hollandse natuur gaat houden als dat hij doet.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.