Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over de Zuid-Hollandse natuur

Als je aan Zuid-Holland denkt, dan popt waarschijnlijk het beeld van de Rotterdams skyline of de pier van Scheveningen op. De relaxte beachclubs in Noordwijk of de gezellige binnenstad van Delft. Maar wist je dat Zuid-Holland unieke bossen kent en volop bezig is om de provincie te vergroenen? Lees hier tien fact's & figures over de meest stedelijke provincie van ons land.

Deel:

1. Holtland

De naam (Zuid)-Holland stamt af van het woord ‘Holtland’ of 'Houtland'. Omdat het gebied vol stond met bomen. De naam ‘Holland’ komt al voor in de tiende eeuw, voor een bosrijk gebied rondom Leiden. Tegenwoordig is Zuid-Holland geen Houtland meer; slechts 3% van het land is bedekt met bos.

2. Drie soorten bos

Zuid-Holland kent drie bijzondere soorten bos: duinbossen, bos op veengrond en rivierbossen. Sommige stukken, zoals de Biesbosch en meer bossen langs het Hollands diep en Oude Maas, kennen zelfs eb en vloed met zoet rivierwater. Een uniek fenomeen dat maar in een paar bossen wereldwijd voorkomt.

Biesbosch

3. Veen

De bodem van Zuid-Holland bestaat voor een groot gedeelte uit veen. Dit is ontstaan uit dode resten van planten. Deze hebben zich opgehoopt, waardoor een dikke laag veen heeft kunnen ontstaan. Een risico van veengrond is bodemdaling. Sommige bostypen kunnen goed tegen hoog water en kunnen bodemdaling tegengaan.

4. Traag bos

Bos groeit in Zuid-Holland niet overal even snel. In de duinen groeien bomen langzaam, maar op rijke kleigrond groeien ze juist heel hard. Zoals bijvoorbeeld in het nieuw aangelegde Bentwoud, waar de bodem uit klei bestaat. Maar uiteraard is het groeitempo ook afhankelijk van de boomsoort. Een populier groeit bijvoorbeeld erg snel.

Plant zelf een boom in Zuid-Holland!
Plant zelf een boom in Zuid-Holland!

Meer bos in Zuid-Holland; daar kan jij aan bijdragen. Plant een boom en vergroen daarmee jouw eigen leefomgeving. Goed gevoel toch?

5. Dikke boom

Wist je dat 1 dikke boom wel de verkoelende werking kan hebben van 10 airco's? Zeker met de klimaatverandering belangrijk om op deze manier hittestress te verminderen.

6. Zuid-Hollandse cijfers

Even een paar getallen over Zuid-Hollands bos: 53% ligt binnen het Natuurnetwerk (een Nederlands netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden), 21% ligt in een recreatiegebied en 17% in overig bos.

7. Plantambitie

Nederland heeft in een bossenstrategie de ambitie uitgesproken om 37.000 ha extra bos aan te planten. Zuid-Holland draagt daar graag aan bij en kijkt op dit moment waar en hoeveel hectare er in de provincie aangeplant kan worden. Zonder dat het waardevolle open landschap verloren gaat natuurlijk!

8. Gezonde steden

Juist omdat Zuid-Holland zoveel stedelijke ontwikkeling heeft, is de aanplanting van nieuw bos van groot belang. Bomen kunnen fijnstof invangen en hebben ook een positieve invloed op ons welbevinden en op onze gezondheid. Weerman Reinier van den Berg legt in dit artikel uit waarom bomen zo belangrijk voor ons zijn.

10293-Het-Haagse-Bos@Celina-Polane

9. Kappen

In Zuid-Holland worden natuurlijk ook bomen gekapt. Dit heet zogenaamde selectieve kap en is bedoeld om langzaam groeiende bomen meer ruimte en licht te geven. Deze worden anders verdrongen. Soms is het ook vanwege ziekte van een boom of veiligheid nodig om te kappen. Ook kan het in bijzondere gevallen nodig zijn voor bijvoorbeeld de aanleg van een weg of bebouwing. In dat geval worden er op andere plekken bomen terug geplant.

10. Boswachter Jonathan

Misschien wel het allerleukste weetje uit deze lijst; wisten jullie dat Zuid-Holland de enthousiastste boswachter van Nederland heeft? Boswachter Jonathan zorgt ervoor dat je net zoveel van de Zuid-Hollandse natuur gaat houden als dat hij doet. En het goede nieuws; je kan met hem mee op stap tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. Hoe? Dat lees je hier.

Boswachter Jonathan Leeuwis
Boswachter Jonathan.
Klik en win een meet & greet met boswachter Jonathan

Lees ook over:

Klik en win een meet & greet met boswachter Jonathan
Nooit meer bomennieuws missen?
Nooit meer bomennieuws missen?

Volg Nederland plant bomen op Instagram! Voor alle in's & out's over bomen, bos en de allerleukste boswachters.

--:--