Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Uitgelichte afbeelding

10: Ermelo (Drie), van 0 tot 2021

20 juli 2021 · 11:29

Update: 29 november 2024 · 11:22

Het gehucht Drie ligt ca. 10 km landinwaarts vanaf het huidige Nuldernauw, de vroegere Zuiderzee. Het staat al eeuwen bekend om de hoge beuken die daar groeien. De bomen waren zo hoog dat ze als baken dienden voor de schippers van de Zuiderzee. Er wordt beweerd dat je ze al kon zien even buiten de Oranjesluizen van Amsterdam, ongeveer tegenover Naarden.

De bomen werden dan ook 'bakenbeuken' genoemd. Vanaf hoge punten was er een vrij uitzicht mogelijk over de - toen nog - heide ten noorden van het bos en op de Zuiderzee, nog verder noordelijk. De beuken bereiken een hoogte van ongeveer 40 meter en Drie ligt zelf ook al op ca. 50 meter boven zeeniveau. Vandaar dat schippers zich tot ver op de Zuiderzee op deze 'bakenbeuken' konden oriënteren.

Het grootste deel van de oude beuken moest in 1999 worden gekapt. De huidige beuken zijn dus nog relatief jong. Het Speulder- en Sprielderbos Boombos is een restant van een heel oud bos zoals dat lang geleden voorkwam. Het is een plek waar al duizenden jaren geleden mensen woonden. In de loop der eeuwen zijn alleen de rechte bomen gekapt voor het bouwen van schepen, huizen en schuren. De kromme, niet bruikbare, bomen liet men staan.  De bomen die overbleven leken door hun grillige vorm te dansen. Het Speulderbos wordt in de volksmond dan ook het "bos van de dansende bomen" genoemd. Er is nog 300 hectare in stand gehouden. Dit geeft voor dit gebied een geheel eigen karakter, ook wat betreft het planten- en dierleven. Zo vinden boommarters in dit bossen een goed onderkomen.

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

Lees onze privacyverklaring.