'2021: Nederigheid, onmacht en woede'
28 december 2021 · 08:49
Update: 21 november 2024 · 07:41
Vaak kun je de geschiedenis van een jaar pas wat later in de tijd écht schrijven, maar die van dit jaar laat zich toch wel raden. Drie dingen sprongen er wat mij betreft uit. Ze laten zich typeren door de termen nederigheid, onmacht en woede.
Als ik het woord ‘nederigheid’ noem, doel ik op 2021 als het tweede jaar van de coronapandemie. Waar we lange tijd hoop hadden dat we de pandemie ergens in 2021 achter ons zouden kunnen laten, moeten we op de drempel van het nieuwe jaar constateren dat dat niet is gelukt. We hoopten dat vaccinatie ons zou ‘bevrijden’, maar dat blijkt slechts ten dele het geval. Het helpt, zo blijkt uit de opnamecijfers in de ziekenhuizen. De kans dat je als gevaccineerde in het ziekenhuis belandt, is veel kleiner dan als ongevaccineerde. Maar het is niet genoeg. We zijn er nog lang niet.
We hoopten dat vaccinatie ons zou ‘bevrijden’
Daar kwamen de virusvarianten nog eens bij: alfa, delta en nu omikron. Van die laatste variant weten we nog niet veel, behalve dat hij zich razendsnel verspreidt. Het gevolg? Dat gaat blijken. Misschien weet u op het moment dat u deze column leest alweer een hoop meer dan ik nu.
Hoe het ook zij: de hele pandemie noopt tot nederigheid. Het lukt ons tot nu toe niet het virus in onze vingers te krijgen, we slagen er niet in het te stoppen. De krachten in de natuur blijken vooralsnog sterker dan wij. Met verdrietige gevolgen: veel mensen zijn overleden, veel anderen lijden onder de maatregelen.
De hele pandemie noopt tot nederigheid
Over het politieke jaar kan ik kort zijn: in Den Haag was vooral ‘onmacht’ te zien. Onmacht om zaken te doen, onmacht om dingen echt te veranderen. Het hele jaar bleek nodig om vertrouwen te herstellen en tot nieuwe afspraken te komen – tussen dezelfde partijen.
Het woord ‘woede’ komt ten slotte bij me op als ik denk aan de moord op Peter R. de Vries. Zomaar omgelegd, op klaarlichte dag. En veel minder dan bij de vorige moorden – op Pim Fortuyn en Theo van Gogh – proefde ik publieke woede. Wel veel meeleven, wel veel waardering, maar een demonstratie om het gevaar van dit soort georganiseerde criminaliteit aan banden te leggen: ik heb haar zeer gemist.
2021 is een jaar om snel te vergeten.
Kyrie eleison.
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
Column
Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
- Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Persoonlijk verhaal
Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Lees ook
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
- Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
- Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Persoonlijk verhaal
Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.