Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 kleine beestjes die je niet in huis wilt vinden

Brrr... ongedierte in huis!

Ongedierte in huis is vervelend. Je wilt er dan ook zo snel mogelijk van af. Na het lezen van deze bestrijdingsmethodes weet je hoe je ongewenste gasten kunt aanpakken en voorkomen.

Deel:

Schurftmijt

De schurftmijt wil je niet in huis hebben. Deze mijt is een piepklein beestje die met het blote oog niet te zien zijn, maar het kan je erg veel last bezorgen. Ze worden tussen de 4 tot 7 weken oud en planten zich snel voort. 

Schurftmijten graven hele kleine gangetjes onder je huid en leggen daar vervolgens hun eitjes in. Dit zorgt voor vervelende jeuk en roodheid. Omdat dit ook het geval is bij vele andere huidaandoeningen ben je er vaak te laat bij. Dan zijn de eitjes al uitgekomen zijn en de jonge mijten naar een andere gastheer vertrokken. Besmetting kan plaatsvinden tijdens het delen van kleding of beddengoed. Wanneer de patiënt al langer met de schurftmijt rondloopt kan besmetting zelfs al plaatsvinden bij het met een zwaai aantrekken van een jas.

Canine_scabies_mite2

Bestrijding

De geïrriteerde huid is eenvoudig op verschillende manieren te behandelen. Je kunt de rode huid besmeren met zalf die de schurftmijt en de eitjes doodt, maar je kunt ook pillen nemen die hetzelfde effect hebben. In ernstige gevallen is een combinatie van de twee nodig. Ook is het belangrijk om de kleding en beddengoed te wassen van degene die last heeft van de mijt. Controleer tenslotte de mensen waarmee hij of zij fysiek contact heeft gehad op soortgelijke symptomen.

Bedwants

Bed_bug__Cimex_lectularius2

Dit platte en ovale insect is met een maximale lengte van 5 mm moeilijk te zien. De bedwants kom je vooral tegen op plekken waar mensen dicht op elkaar zitten, denk bijvoorbeeld aan hotels, studentenwoningen, bioscopen en openbaar vervoer. 

Bedwantsen leven van het bloed van mensen of van warmbloedige dieren. Het beestje heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze zich vaak in bed verstoppen, zodat ze overdag goed verstopt zitten en 's nachts dicht bij hun voedselbron leven. Wanneer het insect je bijt laat het bepaalde stofjes achter in je huid. Deze stofjes werken als een soort van bloedverdunner zodat de bedwants je bloed makkelijker kan opzuigen. Door de beet gaat je huid irriteren en krijg je jeukende bultjes op je lichaam.

Bestrijding

Om bedwantsen te vermijden is het belangrijk om je matras en beddengoed te controleren voordat je in andermans bed gaat slapen. Zet je koffer op een rekje of in de badkamer, zodat het moeilijk te bereiken is voor bedwantsen. Schud voordat je je bagage weer inpakt je kleding buiten goed uit en was bij thuiskomst je kleding en beddengoed op tenminste 60 graden.

Kom je er toch achter dat je bedwantsen in huis hebt? Dan zal het insect al snel bestreden moeten worden door ongediertebestrijding. Het beestje plant zich namelijk snel voort en zit al snel overal: spleten, plinten, meubels en matrassen. Vaak is een eenmalige behandeling niet genoeg en zal de ongediertebestrijding enkele weken later langs komen voor controle.

Zilvervisje/papiervisje

24819525489_faae35fe3f_m

Het zilvervisje en het papiervisje lijken op elkaar, beide beestjes hebben glanzende schubben, drie staartachtige draden en twee lange antennes. Wanneer je 's avonds het licht aan doet heb je ze vast wel eens weg zien schieten. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen het zilvervisje en het papiervisje, de laatste veroorzaakt namelijk meer schade en moet anders bestreden worden.

Verschil

Het verschil tussen de twee beestjes is te zien in lengte en kleur. Zilvervisjes hebben een lengte van 7 tot 12 mm en hebben hun naam te danken aan hun zilveren kleur. Papiervisjes worden iets langer en zijn grijsachtig en doffer van kleur. Zilvervisjes en papiervisjes zoeken allebei graag vochtige en warme gebouwen op, maar zilvervisjes hebben een sterkere voorkeur voor vochtige ruimtes dan papiervisjes. Je vindt ze daarom vaak in badkamers, aanrechtkastjes, onder vloerbedekking of in boekenkasten. Papiervisjes hebben een voorkeur naar warme plaatsen waar veel papier ligt opgeslagen. Bijvoorbeeld kasten waar cv-leidingen doorheen lopen.

Bestrijding

Dit ongedierte zorgt voor vraatschade, dus als je boeken, tijdschriften en schilderijen hebt waar je waarde aan hecht wil je deze diertjes daar niet bij in de buurt hebben. Zorg ervoor dat je je boeken niet opbergt in kartonnen dozen maar gebruik kunststof boxen die goed afsluiten. Zo hebben de zilvervisjes en papiervisjes de kans niet om je eigendommen te beschadigen.

Ook is het verstandig om lokdoosjes en lijmvallen in ruimtes te plaatsen waar je visjes tegenkomt. Dit helpt bij een plaag maar het zal je niet van alle visjes afhelpen, de diertjes planten zich namelijk te snel voort.

Om helemaal van dit ongedierte af te komen moet je ervoor zorgen dat de temperatuur en de vochtigheid in je huis onaantrekkelijk is voor de insecten. Ventileer je huis daarom goed, dat zorgt ervoor dat je woning droog blijft. Zilvervisjes gaan dood wanneer de luchtvochtigheid minder is dan 50 procent, en hun eitjes komen pas uit wanneer de luchtvochtigheid weer een maand lang 75 procent is geweest.

Duitse kakkerlak

Blattodea._Cascuda._Santiago_de_Compostela_1

De Duitse kakkerlak is een van de meest voorkomende kakkerlak in Nederland. Oorspronkelijk kwam deze kakkerlak uit tropische gebieden, maar is nu bijna over de gehele wereld te vinden. Het insect is 1 tot 2,5 cm lang en is roodbruin van kleur met enkele donkere lengtestrepen. 

Duitse kakkerlakken zijn alleseters, maar zijn vooral op zoek naar zoet en vochtrijk voedsel. Ze leven op vochtige plaatsen en houden niet van licht. Je zult ze daarom tegen kunnen komen onder keukenkasten, aquaria of in kieren in de vloer.

Bestrijding

Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze verspreiders zijn van vele bacteriën en schimmels. Je wilt er dus voor zorgen dat je deze beestjes niet in huis hebt. Voorkom daarom kakkerlakken door een schoon en droog huis te hebben, vooral de keuken. Laat etensresten niet liggen maar gooi het meteen weg, hierdoor geef je kakkerlakken geen kans. 

Heb je toch een kakkerlak in je keuken rond zien rennen? Dan is het tijd voor een grote schoonmaakbeurt. Verwijder vlekken en kruimels, gooi oude etenswaren weg en sluit de rest goed af. Leg vervolgens ’s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer. De kakkerlakken zullen onder de dweil kruipen, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Ten slotte is het verstandig om insectenvallen aan te schaffen en in de donkere hoekjes van je keuken te plaatsen.

Vlooien

Vlooien zijn een klein soort ongedierte van 2 tot 3 mm lang en zijn roodbruin/zwart van kleur. Ze hebben lange pootjes waarmee ze wel 1 meter hoog kunne springen. Deze diertjes leven van het bloed van dieren en mensen. De lange poten van de vlo maken het mogelijk om gemakkelijk van gastheer te veranderen. Meestal is je huisdier het grootste slachtoffer van de vlo, maar ook mensen kunnen gebeten worden en flinke jeuk krijgen.

Vlooien komen vooral voor in huizen waar huisdieren wonen. De vlo verstopt zich namelijk graag in de dikke vacht van je hond of kat.

Bestrijding

Om een vlooienplaag te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdieren worden ontvlooit of een vlooienband hebben. Het helpt ook om meubilair regelmatig te stofzuigen zodat vlooieneitjes opgezogen worden. Was ook regelmatig het kussen van uw huisdieren op 60 graden om vlooien geen kans te geven.

Als het te laat is om een vlooienplaag te voorkomen zal de ongediertebestrijding langs moeten komen. Een vrouwelijke vlo legt namelijk maar liefst 40 eitjes per dag en kan zich razendsnel verplaatsen door middel van haar pootjes. Een vlooienplaag kan zich daarom razendsnel verspreiden.

--:--