6 vragen over slaap: Is snoozen slecht om te doen? En hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
gisteren · 16:10
Update: gisteren · 16:12
In zijn boek 'Slaap 2.0' rekent slaapexpert prof. dr. Alex Kalkanis af met hardnekkige misverstanden over slaap. Wat is waar van die verplichte acht uur slaap? En helpen bepaalde snacks bij het inslapen?
In je boek schrijf je dat vrouwen slechter slaper dan mannen. Waardoor is dat zo?
“Vrouwen hebben tot 40% meer kans om regelmatig slecht te slapen. Ze zijn ook gevoeliger voor de gezondheidsgevolgen van slechte slaap, zoals stemmingsstoornissen. Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de cyclus of menopauze, kunnen hierin een rol spelen. Toch vinden vrouwen het vaak lastig om hun klachten met een specialist te bespreken. Mijn advies: aarzel niet om naar de huisarts te gaan. Slaapproblemen kunnen een alarmsignaal zijn.”
Hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
“We fixeren ons te veel op cijfers en laten smartwatches onze slaapuren bijhouden. Acht uur slaap is een gemiddeld advies, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen functioneren bijvoorbeeld prima met zeven uur. Bovendien is niet alleen slaapduur belangrijk, ook de slaapkwaliteit telt.”
Bestaat er slaapverwekkend eten of drinken?
“Er is geen magisch dieet dat bij iedereen werkt. Uit studies blijkt dat het bevorderlijk voor je slaap is om ’s middags en ’s avonds te kiezen voor meer eiwitten en minder koolhydraten. Maar er is geen voeding waarvan we medisch kunnen zeggen: ‘Dit helpt je gegarandeerd in slaap.’ Structuur en regelmaat zijn belangrijker dan een specifiek voedingsmiddel. Stop met eten rond 18.00 uur, en beweeg dagelijks voldoende. Als slaapspecialist moet ik objectief blijven en data volgen, maar als een kopje kamillethee voor jou werkt om goed in te slapen, dan is dat natuurlijk prima.”
Stop met eten rond 18.00 uur, en beweeg dagelijks voldoende.
Heeft bidden of mediteren effect op je slaap?
“Zeker. Mediteren en bidden worden zelfs ingezet in gedragstherapieën. Ze helpen mensen ontspannen en de dag rustig afbouwen. Het zijn bewezen technieken om beter in slaap te vallen.”
Is snoozen slecht om te doen?
“Dat blijkt heel erg mee te vallen. Voor sommige mensen is het een manier om het natuurlijke slaapritme iets op te rekken. Zelf ben ik helaas geen snoozer. Als voormalig militair arts ben ik gewend vroeg op te staan. Mijn biologische klok is strak afgesteld.”
Wat wil je de lezeressen nog meegeven?
“Slaapschuld is een onderschat probleem. Als je ’s avonds bijvoorbeeld een serie binget, verleng je je dag – maar die tijd moet je later terugbetalen. Dat kan met een dutje of door de dagen erna weer op tijd te gaan slapen. Een normale slaaptijd betekent dat je voldoende slaap hebt gekregen op het moment dat je wekker gaat. Wat ‘normaal’ is, verschilt per persoon: het gaat erom dat je bij het opstaan het gevoel hebt echt uitgerust te zijn. Probeer dus een vast slaapschema aan te houden en je slaaptekort op tijd in te lopen.”
- Waarom rust zoveel meer is dan slapen en bankhangen
Waarom rust zoveel meer is dan slapen en bankhangen
Meest gelezen
- ‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
Op pad met de Christelijke Caravan Club
‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
- Column Arjan Lock: Zon, zee en zomerherinneringen
'Dan waan ik me weer even kind'
Column Arjan Lock: Zon, zee en zomerherinneringen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Lees ook
- 6 vragen over slaap: Is snoozen slecht om te doen? En hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
Wil je lezen
6 vragen over slaap: Is snoozen slecht om te doen? En hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
- Johanneke raakte onverwachts zwanger van een tweeling: ‘Ik was enorm geschrokken’
Persoonlijk verhaal
Johanneke raakte onverwachts zwanger van een tweeling: ‘Ik was enorm geschrokken’
- Geestelijk verzorger Anne Zweers gaat met veteranen terug naar Bosnië
'Terug met Dutchbat’ laat zien dat oorlog nooit helemaal voorbij is
Geestelijk verzorger Anne Zweers gaat met veteranen terug naar Bosnië
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.