Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BBB: ja of nee?

Blog van Tijs van den Brink

Veel mensen overwegen volgende week te stemmen op de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. In 2021 belandde ze op de tractor met één zetel in de Tweede Kamer en sindsdien lijkt ze in toenemende mate alom tegenwoordig.

Deel:

Voor de lezers onder jullie die overwegen de BBB groot te maken, zet ik de argumenten pro en contra een stem op de BBB even op een rijtje.

Argumenten pro:

  1. Van der Plas is recht voor z’n raap, praat niet met meel in de mond, zegt af en toe sorry en heeft een hoog doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg gehalte. Dat is fijn.
  2. Qua stikstof: als je vindt dat CDA, VVD en ook ChristenUnie zich in de formatie te veel hebben uitgeleverd aan D66 (dat tijdens die formatie een ijzersterke onderhandelingspositie had), kan de BBB een ideale vluchtheuvel zijn. Het stikstofprobleem wordt niet keihard ontkend, maar als je twijfelt aan ernst en omvang van het stikstofprobleem, is BBB jouw club.
  3. Anders dan de middenpartijen, kan Van der Plas zich met overtuiging afzetten tegen premier Rutte. De coalitiepartijen, maar in mindere mate ook GroenLinks en PvdA, doen zoveel zaken met de premier, dat het lastig vol te houden is dat ze echt klaar met hem zijn – en dat ze echt vinden dat hij weg moet. Van der Plas kan dat wel.
  4. Van alle partijen rechts van de coalitie, maakt de BBB toch de meest vriendelijke en constructieve indruk. Ik denk dat ze kunt typeren als sociaal-conservatief.

Argumenten contra:

  1. Van der Plas werkt (veel te) hard. Ze is, zoals gezegd, bijna alom tegenwoordig. Dat houdt niemand vol. Een Omtzigt-achtige burn-out lijkt me een groot risico.
  2. Twijfelen aan de stikstofplannen van het kabinet is natuurlijk lekker, maar de hamvraag is dan wel: lossen we het natuurprobleem echt op? Of blijven we van rechter naar rechter hoppen, zonder dat de natuur wordt hersteld en zonder dat we weer kunnen bouwen, bouwen, bouwen?
  3. Grote vraag is natuurlijk: wie zijn al die andere BBB-ers die straks de Provinciale Staten en de Eerste Kamer gaan bevolken? Zijn die net zo leuk als Caroline? Als een partij uit het niets tientallen politici moet afleveren, is het zeer de vraag of die kwalitatief een beetje aan de maat zijn. Of gaat de BBB de LPF en FvD achterna: een spoor van politieke ruzie, achterklap en vernieling achterlatend?
  4. Wat vindt de partij van zo ongeveer alle andere onderwerpen dan stikstof? Dat is elke keer weer een verrassing. Moet je maar aandurven met je stem...


Nou, je komt er wel uit he?

Dit is de Dag

Het EO-radioprogramma Dit is de Dag reist door Nederland. De speciale uitzendingen van het programma, dat elke werkdag op NPO Radio 1 te horen is, staan helemaal in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen.
Dit is de Dag in alle Staten: om 18.30 uur op NPO Radio 1 en op het YouTube-kanaal van NPO Radio 1.  
Vrijdag 10 maart was Dit is de Dag in Ede, Gelderland, de locatie waar Caroline van der Plas en Rik Loeters van BBB door Tijs bevraagd werden over onder meer de wolf en stikstof. 
Na het weekend zijn dan op maandag 13 maart Rob Jetten en Matthijs van Miltenburg van D66 te horen vanuit Son en Breugel, Noord-Brabant met als één van de onderwerpen ASML. De laatste uitzending van Dit is de dag in alle Staten komt op dinsdag 14 maart vanuit Zeeland. In deze provincie gaat het met SGP’ers Kees van der Staaij en Harry van der Maas over onder meer kerncentrales.

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--