Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bedenktijd abortus opnieuw ter discussie

Heikel punt in volgende kabinetsformatie

De verplichte bedenktermijn van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, moet worden geschrapt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Deel:

Sinds 1984 is de Wet Afbreking Zwangerschap van kracht in Nederland. De wet bepaalt dat wie een abortus ondergaat, vijf dagen na het contact met een arts moet wachten voor de behandeling uitgevoerd wordt. Het voorstel om deze bedenkdagen te schrappen is een initiatief van Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA). Zij stellen dat vrouwen "niet lichtzinnig" overgaan tot een abortus en dat een verplichte bedenktermijn "geen recht doet" aan het proces dat vrouwen tot zo’n beslissing brengt.

Afspraken

Een van de partijen die donderdag voor stemden is D66. De sociaal-liberalen steunden eerdere moties om de termijn te schrappen de afgelopen jaren niet, omdat er in de formatie met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

Wetsvoorstel

D66 diende zelf eerder deze week een initiatiefwetsvoorstel in om de bedenktermijn af te schaffen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp riep Corinne Ellemeet van GroenLinks donderdag op het wetsvoorstel samen in te dienen. Ellemeet zei het wetsvoorstel van D66 goed te zullen bestuderen, maar wilde vooralsnog niet toezeggen het samen in te dienen.

Heikel punt

Het is nog maar de vraag of de bedenktermijn ook werkelijk zal sneuvelen. Als een of meer christelijke partijen deel uitmaken van een volgend kabinet, dan zal het in de formatie opnieuw een heikel punt worden. Kees van der Staaij (SGP) wil de abortuswet juist uitbreiden. "Als je voor de aankoop van een pannenset al 10 dagen bedenktijd hebt, is het dan echt te veel gevraagd om minimaal 5 dagen na te denken over zo’n belangrijke beslissing?”

Ruime abortusgrens

Uit onderzoek van de Nederlandse Patienten Vereniging (NPV) blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders juist positief is over de verplichte beraadtermijn. 62% is het eens met de stelling: ‘De regel dat er verplicht 5 dagen bedenktijd zit tussen een verzoek om abortus en de daadwerkelijke abortus vind ik goed. 11% is het oneens met voorgenoemde stelling, terwijl 28% van de Nederlanders neutraal staat ten opzichte van de stelling of geen mening heeft.

Diederik van Dijk, directeur van de NPV: “Daarnaast is Nederland het enige land in de Europese Unie met een hele ruime abortusgrens. Daarover zou veel meer maatschappelijk debat moeten zijn. Willen we werkelijk een land zijn waarin kwetsbaar menselijk leven tot 24 weken legaal gedood kan worden? Voor zo’n fundamenteel debat is allereerst nodig dat mensen op de hoogte zijn van de feiten. De NPV voorziet hier graag in, maar roept ook de politiek van harte op om dit debat over de bescherming van leven met open vizier te voeren.”

Betuttelend

Verschillende (vrouwenrechten)organisaties zoals het Humanistisch Verbond, Bureau Clara Wichmann en de Bovengrondse willen dat de bedenktermijn uit de wet gaat. De beraadtermijn, zoals deze formeel heet, tast volgens hen de autonomie van vrouwen aan. De organisaties vinden de bedenktermijn betuttelend en pleitten deze week gezamenlijk voor de afschaffing ervan.

Ongepast

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid is tegen de afschaffing van de bedenktermijn, schrijft de NOS. En afgezien daarvan vindt hij het ongepast om als demissionair minister een controversieel onderwerp op te pakken. Hij heeft al gezegd dat hij geen grote medische ethische kwesties meer behandelt, vlak voor de verkiezingen.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--