Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Beleef de Lente: live meegenieten in de vogelnesten

Webcams staan weer aan

Deel:

Vogelsoorten uit vorige 'edities' van Beleef de Lente, zoals de steenuil en de ooievaar, keren ook dit jaar weer terug.

Bij de bosuilen is al een ei gelegd, zo is te zien. Dat was nog even spannend, aangezien medio februari een dode bosuil bij de nestkast werd gevonden. Vermoed werd dat het een mannetje was, die al een tijdje rond de nestkast werd gezien. "Een behoorlijke schok, want dat zou kunnen betekenen dat er dit jaar geen bosuilkuikens zouden komen. De natuur kan hard zijn."

Twee bosuilen

Uiteindelijk werden toch twee bosuilen, een mannetje en een vrouwtje, gehoord. En er ligt dus inmiddels een ei. Dat is nog geen reden tot vreugde volgens Vogelbescherming Nederland, want het ei ligt er vrij verlaten bij. "We moeten de komende tijd het gedrag van de uilen goed blijven monitoren, daaruit kunnen we opmaken of de aanwezige uilen mogelijk nog tot broeden gaan komen dit jaar."

Vorig jaar volgden 1,7 miljoen mensen via de camera's het wel en wee van de verschillende vogels. Volgens Vogelbescherming Nederland keek een groot deel hiervan zelfs dagelijks mee.

Zeearenden

Een aanpassing voor dit jaar is de positie van de webcam bij het nest van de zeearenden. Vorig jaar werd de lens ondergepoept door de jongen. Om dit te voorkomen is de webcam nu schuin boven het nest geplaatst. Een andere toevoeging dit jaar is een camera in een weidevogelgebied, tussen "baltsende grutto’s, broedende kieviten en zingende veldleeuweriken".

Later in dit seizoen worden nog zeker twee nieuwe vogelsoorten gevolgd, maar het wordt nog niet bekendgemaakt welke dat zijn. De camera’s blijven aan tot alle jonge vogels zijn uitgevlogen, wat in juni of juli zal zijn.

Beleef de lente 2020

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--