Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Bij ons thuis gaat het er anders aan toe’

Marjan en Herwin zorgen voor een kindje met een verstandelijke beperking

Marjan (45) en Herwin (44) van der Velde zijn de trotse ouders van dochter Ellemieke en pleegdochter Ebony wanneer zoon Gideon wordt geboren. Hij blijkt een zeldzaam syndroom te hebben waardoor hij een verstandelijke beperking heeft. "In ons gezin draait het veel om de zorg voor Gideon. Door deze bijzondere situatie gaat het er bij ons thuis anders aan toe."

Deel:

"Toen in 2001 onze oudste dochter Ellemieke werd geboren, waren we in de zevende hemel," vertelt Marjan. "Ellemieke was een vrolijk, lief en zorgzaam meisje met een levendige fantasie. Toen ze 18 was bleek na verschillende onderzoeken dat zij een gegeneraliseerde angststoornis en een lichte vorm van autisme heeft." Gelukkig gaat het nu goed met Ellemieke en ontwikkelt zij zich tot een sociaal betrokken meisje dat volop in het leven staat. In december 2011 krijgen Herwin en Marjan de zorg voor een pleegdochter. Ebony is 8 jaar als ze in het gezin komt wonen.

Zeldzaam syndroom

In 2012 wordt zoon Gideon geboren. "Toen we dachten dat ons gezin compleet was, kwam Gideon. We waren dolblij met deze verrassing. Naarmate hij ouder werd, merkten we dat hij zich duidelijk anders ontwikkelde dan onze dochters. Na diverse onderzoeken bleek dat hij het zeldzame COLI4A3BP-syndroom heeft. Dit betekent dat Gideon niet kan praten en verstandelijk beperkt is. Hij functioneert op het niveau van een kindje van 13 maanden. Daarnaast kreeg hij de diagnose epilepsie."

Lees ook: 'Wij kregen in één keer vijf adoptiekinderen
Lees ook: 'Wij kregen in één keer vijf adoptiekinderen

"Gideon is een vrolijk jongetje dat geniet van de kleine dingen in het leven," vertelt Marjan enthousiast. "Maar door zijn beperkingen kan hij geen seconde alleen zijn. In ons gezin draait veel om de zorg voor Gideon. Natuurlijk vinden we het erg belangrijk dat onze twee dochters ook echt door ons gezien en gehoord worden. In de praktijk is dat weleens lastig. Beide meiden zijn erg liefdevol betrokken bij de zorg voor Gideon. Dat kan me echt ontroeren. Door met elkaar in gesprek te blijven, elkaar liefdevol ruimte te geven en door gebruik te maken van ieders kwaliteiten zijn we een hecht gezin geworden."

Zijn jullie strenge ouders?
“Wij proberen de kinderen veel ruimte te geven zodat ze zichzelf en de wereld kunnen ontdekken. Toch vinden we duidelijke regels hierbij erg belangrijk. En daarin kunnen we weleens streng zijn.” 

Welke rol speelt het geloof in jullie leven?
"Het geloof is erg belangrijk voor ons. We mogen weten dat de manier waarop ons gezin gevormd is, door God is bedacht. Daar zijn we erg dankbaar voor. We geloven dat iedereen perfect gemaakt is op zijn of haar unieke manier."

Wat is jullie credo?
"Bij ons is het ongewone gewoon en het gewone bijzonder. We vinden het heel belangrijk dat Gideon zo normaal mogelijk in de maatschappij meedoet. Hij verdient net als elk ander kind een eigen plaats in onze samenleving. Misschien een iets ander plekje, maar niet minder belangrijk. Wat ben ik blij, trots en enorm dankbaar met mijn bijzondere gezin!"

Meer weten over opvoeden & gezin? Ga naar eo.nl/opvoeden 

Marjan_en_Herwi2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--