Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbels museum sluit pand in Amsterdam

'Maar in het land zijn we zichtbaarder dan ooit'

Het Bijbels Museum sluit zijn deuren, maar gaat door. Directeur Carolien Croon moet het best vaak nog even goed uitleggen: “Het zeventiende-eeuwse pand in Amsterdam is verkocht, maar in het land is het Bijbels Museum zichtbaarder dan ooit.”

Deel:

Het duurt even voordat Carolien Croon aan de telefoon kan komen. Er zijn namelijk musea te gast aan de Herengracht in Amsterdam om te kijken of zij prenten willen overnemen uit de collectie. “En dan moeten er contracten getekend worden enzovoort, dus het liep allemaal wat uit.”

De hele collectie – zo’n 20.000 objecten – gaat weg, bevestigt Carolien. “Daaronder hebben we veel bijbels en andere heilige boeken, zo’n 4500, en veel prenten. De hoofdcollectie is die uit de nalatenschap van ds. Leendert Schouten en deze is ongeveer 150 jaar oud. Dat deel gaat naar Rijksmuseum het Catharijneconvent in Utrecht.”

Reizende tentoonstellingen

Begin 2017 al besloot het bestuur van het museum de koers te verleggen. Op dat moment sloot de gemeente Amsterdam namelijk de subsidiekraan af, en moest het museum de balans opmaken. “Ik trad een maand na dat besluit aan en kreeg als taak onze programmering te versterken en onze zichtbaarheid in het land te vergroten. Daar zijn we mijns inziens in geslaagd. Want onze reizende tentoonstellingen – in maart hadden we er drie – bereiken een heel nieuw publiek. We zijn te vinden in kerken, publieke ruimten en andere musea.”

Was het pand een blok aan het been?
“Dat kun je wel zeggen. Zo’n monumentaal pand is natuurlijk prachtig, maar het heeft een kostenplaatje dat met die pracht correspondeert. Denk aan onderhoud, schoonmaak, beveiliging, veiligheid. Je bent als museum behoorlijk beperkt in je mogelijkheden in zo’n oud grachtenhuis. Inmiddels heeft Stadsherstel Amsterdam het pand aangekocht en de tentoonstellingszalen zijn nagenoeg leeg. Over de nieuwe bestemming is nog niets bekend. Het pand behoudt sowieso een publiek toegankelijke functie.”

Wat kunnen wij van het Bijbels Museum verwachten in de toekomst?
“Onze reizende tentoonstellingen bevatten film, foto’s en audio. We maken ze met externe partners, eigenlijk net zoals je tv-programma’s produceert. In bepaalde gevallen, als de locatie zich daarvoor leent qua beveiliging en klimaat, zullen we ook bijzondere objecten in bruikleen tonen. En we gaan wellicht aan de slag met podcasts, film- en theatervoorstellingen en boeken. Dat alles bij de gratie van onze culturele en christelijke partners die ons steunen. Daarmee staat of valt elk afzonderlijk project.”

Wat gebeurt er met objecten die musea niet overnemen?
“Die komen op de particuliere markt, bijvoorbeeld bij de online Museumdepotshop. Daar hangt wel een prijskaartje aan. De objecten die naar musea gaan schenken we, Bijbels gezegd, om niet.”

Meer informatie over het Bijbels museum vind je op de website.

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--