Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bijbels woordenlijstje: wat betekenen halleluja en maranatha?

(en Amen)

Sommige woorden zeggen we en horen we zo vaak, vooral nu met Pasen, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Deel:

Halleluja

In sommige kerken heb je echte halleluja-roepers, aanbiddingsleiders hebben er ook een handje van. Maar wat zeggen we nou precies als we ‘halleluja’ zeggen? Welnu, de betekenis van Halleluja is: ‘Prijs God.’ Het is een eigen oproep van enthousiasme voor God, niet zozeer een gebiedende wijs. Lekker blijven roepen dus. Halleluja is een samentrekking van de woorden hallelu en jah. Jah is Jahweh, maar dan ingekort. En Jahweh is weer het Hebreeuwse woord voor God. Zo, dat weet je dan ook weer, mocht je zelf onverhoopt ‘halleluja’ roepen.
 

Maranatha

Misschien heb je dit woord aan het eind van de dienst wel eens gehoord. Maranatha is een Aramese term die maar één keer in de Bijbel voorkomt (1 Cor: 16: 22) en nee, dat wist ik ook niet. Paulus gebruikt het woord als afscheidsgroet. Maranatha bestaat uit de woorden Maran’athah. Betekenis: ‘onze Heer komt,’ maar ook: ‘Onze heer is gekomen,’ of ‘Onze Heer zál komen.’ In elk geval spreken ze alle drie een zekere verwachting uit. In de kerk waar ik vroeger kwam, werd vaak gezegd: Maranatha, Halleluja, Jezus komt spoedig. Dat dekt dus precies de lading. Met Pasen verheugen we ons op het feit dat Jezus is opgestaan én terug zal komen.
 

Hosanna

Ook zo’n term die vaak wordt gebruikt, of in elk geval vaak in aanbiddingsliederen voorkomt. Wat het betekent? Help nu! Het is het moment dat je je realiseert dat je het niet in je eentje redt en dat je God nodig hebt. Wij gebruiken ‘Hosanna’ vaak als een uiting van het prijzen van God. Niks mis mee natuurlijk, maar het is dus eigenlijk een SOS richting God. Naar Zijn redding en uitgestoken hand.
 

Amen

Amen is niet meer dan een bevestiging van wat wordt gezegd. Je bent het ermee eens en zegt ‘amen’. Maar in de praktijk doet bijna niemand dat. Nu hebben wij in de gemeente welgeteld één ‘amen’-roeper, en daar moest ik eerlijk gezegd best aan wennen. Je verwacht gewoon niet dat er geluid vanuit het publiek komt. Tot ik zelf een keertje wat voor een groep zei, en ze ook daar ‘amen’ op riep. Eigenlijk heerlijk als je enige respons krijgt.
Jezus wordt in de bijbel ‘amen’ genoemd, als antwoord op de beloften die God door het Oude Testament heeft gegeven.
 

Heb je door dit artikel nog meer zin gekregen om door je Bijbel te bladeren? Lees dan ook dit artikel met 8 leestips!

Geschreven door

Maria van Beelen

--:--