Belle-dag introduceert ouderprogramma
17 maart 2025 · 14:37
Update: 20 maart 2025 · 15:07
Waar de Belle-dag tot vorig jaar volledig was ingericht voor tienermeiden, is er dit jaar een ouderprogramma toegevoegd. Spreekster Mieke van Velzen geeft handvatten voor het voeren van gesprekken over seksualiteit en online veiligheid. “Je hoeft geen ingewikkelde keukentafelgesprekken te voeren om met je tiener te blijven praten.”
Op zaterdag 29 maart stroomt De Regenboog in Veenendaal vol met tieners voor de Belle-dag, een meiden-event met workshops, muziek, shoppen en inspirerende sprekers. Nieuw dit jaar is het ouderprogramma. Tijdens dit programma neemt Mieke van Velzen, oprichter van socialmediaplatform @dietienervanjou, ouders van A-Z mee door het puberbrein. Ze gaat dieper in op onderwerpen die voor tienerouders lastig zijn. Denk hierbij aan online veiligheid, seksualiteit of het stellen van grenzen. “De wereld verandert en ouders hebben vaak weinig benul van de zaken waar tieners mee te maken hebben. Gesprekken leren voeren over seksualiteit en online veiligheid is zó belangrijk!”
Waarom is het voeren van deze gesprekken zo belangrijk?
“Het helpt ouders zicht te krijgen op onderwerpen waar tieners zich mee bezighouden. De online wereld bestond nog niet toen de ouders van nu jong waren, maar brengt wel uitdagingen met zich mee. Social media zijn heel mooi, maar er gebeuren ook dingen waar je als ouder geen zicht op hebt. Ook seksualiteit is een thema dat overal lijkt te zijn. Hoe ga je daar als puber mee om? Je kunt daar als ouder je tiener pas bij helpen als je er zelf enig inzicht in hebt.”
Waar gaan ouders de mist in?
“Ik signaleer twee dingen. Aan de ene kant zijn ouders vaak niet goed op de hoogte van wat zich online afspeelt en denken ze dat alles op social media slecht is voor hun puber. Hun reactie is dan meestal: beschermen en restricties stellen. Aan de andere kant kom ik ouders tegen die denken dat hun kind nooit met vervelende onlinesituaties in aanraking komt, zoals het ontvangen van naaktfoto’s of cyberpesten. ‘Mijn kind doet dat soort dingen echt niet’, zeggen ze dan. Nou, de werkelijkheid leert van wel.”
Wat is een goede manier om het gesprek met je puber aan te gaan?
“De houding waarmee je een gesprek begint, is bepalend voor hoe het gesprek verloopt. Als jij je zorgen maakt, voelt je puber dat aan. Je puber zal je zorgen wegwuiven en het gesprek erover voortijdig afbreken. Ga dus het gesprek aan vanuit een nieuwsgierige houding. Vraag je puber: ‘Laat me eens zien hoe dit werkt’. Dan wil jij iets van je puber leren, in plaats van andersom.”
Contact onderhouden
Volgens Mieke is het vooral belangrijk het gesprek met je tiener aan te blijven gaan. “Stel op een willekeurig moment een open vraag en voer dan steeds een klein gesprekje over bijvoorbeeld het social-mediagebruik van je puber op dat moment. Je hoeft geen ingewikkelde keukentafelgesprekken te voeren om te blijven praten met je tiener. Haal de lading van grote onderwerpen als seksualiteit en online veiligheid af.”
Tekst: Willemijn Bakker
Meest gelezen
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
- Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Vanaf 9 juni dagelijks bij de EO op NPO 1
Nieuw gezin in tweede seizoen van 'Meer dan Verwacht'
Lees ook
- Oorlogsfilms rondom 4 en 5 mei
Spannende films en waargebeurde verhalen
Oorlogsfilms rondom 4 en 5 mei
- Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?
Hoe kun je verder zonder een helder verhaal?
Een kwarteeuw na de vuurwerkramp Enschede: wie was er schuldig?