BLOG | Pasen: nooit meer bang voor de dood
29 maart 2013 · 14:00
Update: 15 november 2024 · 08:18
Morgen is het Goede Vrijdag en zondag Pasen. Dit zijn de twee grootste feestdagen van het christendom. Maar wat vieren we dan eigenlijk? Ook christenen vinden dat lastig uit te leggen. Daarom hier een poging.
Met Goede Vrijdag en Pasen vieren christenen dat de dood is overwonnen. Dat is nogal een stelling, dus laten we die eens onderzoeken.
Fysieke en geestelijke dood
Er zijn twee soorten dood. Er is zoiets als de fysieke dood. Je lichaam takelt af, je wordt ziek en je sterft. En daaraan lijdt iedereen en alles. Ook alle dieren en zelfs bacteriën sterven. Er is geen enkele uitzondering, alles gaan uiteindelijk ten onder. Zelfs sterren doven uit.
Het andere soort dood is geestelijk. Dat kun je ook ‘zonde’ noemen. Je kiest er dan voor iets vervelends of slechts te doen. Je werkt als het ware mee aan die fysieke dood: je versnelt het proces dat alles kapot gaat. Je maakt het zelf nog wat meer kapot.
Goede Vrijdag
Wat heeft Jezus hiermee te maken? Nou, zijn omgeving ervoer dat hij niet vatbaar was voor die geestelijke dood. Hij deed geen zonde. Hij werkte nooit mee aan het kwaad. Overal bracht hij leven. Onderdrukte mensen bijvoorbeeld kwamen in zijn omgeving tot bloei. Wie ziek was, genas. Wie erbuiten lag, hoorde er nu bij.
Op Goede Vrijdag werd hij tot het uiterste uitgedaagd. Het was waarschijnlijk 3 april van het jaar 33 en hij werd langdurig gemarteld, vervolgens op een balk gespijkerd en hij stierf. Ook Jezus ging dus ten onder aan de fysieke dood. Net als iedereen verloor hij toen daarvan.
Maar ging hij ook geestelijk dood? Liet hij zich iets ontglippen, schold hij terug, gaf hij een sneer, vervloekte hij zijn tegenstanders? Nee, dat niet. Alles op alles werd gezet Jezus tóch te laten zondigen! Hij moest en zou falen. Als hij maar eventjes niet op zou letten, zou alles verloren zijn. Maar nu was er voor het eerst in de geschiedenis een mens die geen enkel kwaad beging - er was dus een plek zonder geestelijke dood!
En toen Pasen
Maar de fysieke dood kon hem nog wel aan. En toen kwam Pasen. De zondag na zijn kruisiging stond hij op uit de dood. En hij kreeg niet weer een gewoon lijf terug, dat weer zou aftakelen, ziek zou worden en sterven – nee, zijn lijf was nu onaantastbaar geworden. De fysieke dood had geen grip meer op hem. Hij had die overwonnen.
Natuurlijk is dit heftig om te geloven, maar het is ook ongelooflijk mooi. Want het betekent dat er voor eerst in de geschiedenis een plek is zonder geestelijke én zonder fysieke dood! Een soort paradijsje, een eenpersoonsparadijs. Een stukje hemel op aarde. En als het eenmaal kan, dan is de beer los, dan zal de rest ook wel volgen.
Auteur: Reinier Sonneveld
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
Hoe werk je aan vrede in woelige tijden?
Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
- Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.