Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Buikwandcorrectie; als sporten niet lijkt te helpen…

Een buik met een ‘verhaal’ en littekens

Nadat je heel erg bent afgevallen, na een aantal zwangerschappen, door operaties of door veroudering: als je een verslapte of hangende buik hebt, wil je daar waarschijnlijk wel van af. Als sporten niet helpt, is er een andere manier om weer een strakke buik te krijgen: de buikwandcorrectie. Dat kan ook een oplossing lijken om van je zwangerschapsstrepen (striae) af te komen. Een buikwandcorrectie om je weer mooi en zeker te voelen in je eigen lijf: wel of niet doen?

Deel:

We deden een oproep op onze Facebookpagina en kregen heel veel reacties, maar ook vragen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een buikwandcorrectie op een rij en lees je ook ervaringen van Anja en Margot.

Anja* is 60 kilo afgevallen, waardoor ze een overschot aan huid had. Hierdoor ontstond een grote belasting op haar rug, ze kon zich nauwelijks bewegen en had chronisch pijn. Zij kreeg een buikwandcorrectie op medische gronden.

Margot* had na vijf zwangerschappen een buik met een ‘verhaal’ en heel veel littekens. Ze werd er zo onzeker en ongelukkig van, dat ze een buikwandcorrectie overwoog. Uiteindelijk heeft ze dat niet laten doen.

Wat is een buikwandcorrectie precies?

De basis van de buikwandcorrectie is dat - kort gezegd - de huid onder de navel strak wordt getrokken. Afhankelijk van de situatie zijn daarbij twee extra mogelijkheden: het verstevigen van de buikspieren en liposuctie (verwijderen van overtollig vet) op de buik. Als je door liposuctie op je buik niet meer mooi in model bent, kiest de arts er vaak voor om ook je rug, flanken en dijen te behandelen voor een meer symmetrisch resultaat. Dat wordt een liposuctie-ondersteunde buikwandcorrectie genoemd.

Wie, wat, waar?

Een buikwandcorrectie wordt gedaan door een plastisch chirurg, in een ziekenhuis of in een zelfstandig behandelcentrum. Je hebt een verwijzing van je huisarts nodig voor de eerste afspraak met de plastisch chirurg. Soms volgt er daarna nog een consult en/of een afspraak met de medisch fotograaf. Deze medische foto’s worden naar de verzekeraar gestuurd als onderbouwing voor het verzoek om toestemming.

De operatie zelf

Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving uitgevoerd. Als alleen je huid is strakgetrokken, heb je na de operatie vaak een beurs gevoel in je buik en kan je buik gespannen aanvoelen. Als ook liposuctie is gedaan en/of je spieren zijn versterkt, voel je meer pijn. Na de operatie blijf je één of twee nachten in het ziekenhuis. Afhankelijk van de zwaarte van de ingreep heb je twee tot twaalf weken nodig om te herstellen.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kan ook een buikwandcorrectie complicaties met zich meebrengen, zoals een infectie, een nabloeding of vochtophoping onder de huid. Anja* kreeg een buikwandcorrectie op medische gronden, die op zichzelf goed is verlopen en ook de wond (1.5 meter) genas goed. Maar als gevolg van de operatie kwam het tot een groot buikabces met een behoorlijke nasleep, waardoor haar herstel veel langer heeft geduurd dan ze had gehoopt.

De kosten en vergoeding

De kosten van de buikwandcorrectie beginnen bij € 3.500 voor een eenvoudige buikwandcorrectie. Dat kan oplopen tot zo’n € 8.500 als het een uitgebreide ingreep wordt met complete liposuctie en al. Meestal is de buikwandcorrectie een cosmetische operatie en wordt deze niet vergoed door de zorgverzekering. In sommige gevallen vindt de operatie wel op medische gronden plaats en worden de kosten vergoed uit de basisverzekering (let op: je eigen risico wordt dan eerst aangesproken). Ook vergoeden sommige aanvullende verzekeringen (een deel van) de kosten.

Medische indicatie

Een medische indicatie wordt niet zomaar afgegeven. Doordat Anja 60 kilo was afgevallen, had ze een groot overschot aan huid, wat leidde tot rugpijn en migraineaanvallen. Dit was aanleiding voor een medische ingreep, die ook vergoed werd. De striae van Margot was zo ernstig dat ze niet naar haar buik durfde te kijken. Een buikwandcorrectie werd in haar geval door de verzekeraar niet als medisch noodzakelijk gezien, dus niet vergoed.

De voor- en nadelen

Het doel van de buikwandcorrectie is een strakkere buik. Je kunt je voorstellen dat je daarna weer blij bent met je lichaam. Dat je je veel zekerder voelt, als je niet steeds meer geconfronteerd wordt met je hangbuik en je de kleding kunt dragen die je wilt. Een ander voordeel kan zijn dat je waarschijnlijk moet gaan shoppen voor nieuwe broeken en strakkere jurkjes. Dat kan natuurlijk ook een (financieel) nadeel zijn.

Andere nadelen zijn er ook. Als je de kosten niet vergoed krijgt, is de ingreep een behoorlijke investering. Verder houd je ook twee littekens over aan de operatie: één onder/rond de navel en één onder je buik bij je bikinilijn, deze kan over je hele buik lopen, vaak wel net onder de rand van je bikinibroekje. Hoewel ze in de loop der tijd vaak vervagen kunnen de littekens zichtbaar blijven. Tot slot is er, zoals gezegd, de kans op complicaties, zoals bij elke operatie. En 100 procent garantie krijg je niet.

Alternatieven

Goede alternatieve methodes voor een buikwandcorrectie zijn er niet echt. Liposuctie maakt je buik wel platter, maar dan houd je het overschot aan huid. Een buikwandcorrectie is geen wondermiddel. Het is geen manier om in korte tijd een stuk slanker te worden. Sterker nog: als je te zwaar bent moet je eerst afvallen voordat de buikwandcorrectie kan plaatsvinden.

Mag je als christen kiezen voor een buikwandcorrectie?

Zowel Anja als Margot hebben de keuze om wel of niet een buikwandcorrectie te laten doen niet als een geloofsdilemma ervaren. Desgevraagd zou Anja de buikwandcorrectie, ondanks de complicaties, zo weer laten doen: “Niet omdat het mooier was, maar simpelweg, omdat alles voor de operatie veel erger was.” Anja heeft het hele traject met haar man en God biddend afgelegd en Zijn aanwezigheid heel sterk gevoeld.

Margot heeft het voorbereidingstraject gevolgd, maar de operatie uiteindelijk niet uit laten voeren. ”Dat was niet omdat ik dacht dat God ertegen zou zijn. De oorzaak was er dat er te veel andere dingen in mijn leven gebeurden en toen heb ik het laten liggen.” Daar heeft ze nu, jaren later, geen spijt van. “Mijn buik is behoorlijk bijgetrokken, de littekens zijn minder vurig van kleur. En vooral: mijn buik vertelt een verhaal, een heel mooi verhaal over hoe ik vijf kindjes heb mogen dragen, en daar ben ik heel trots op. Voor mij is het goed zo.”

Tip

Margot vertelt wel dat ze zich erg eenzaam voelde in de periode dat ze over een buikwandcorrectie nadacht. Het is volgens haar geen onderwerp dat je makkelijk bespreekt met anderen. Je voelt je ook kwetsbaar, omdat het over jouw lichaam gaat. Een ander zegt al snel: ‘ach, dat valt toch wel mee’ of ‘heb je mijn buik wel eens gezien?’ Het advies van Margot is om je keuze en twijfels te bespreken met een of twee personen die dicht bij je staan en bij wie je veilig voelt.

Je mag Margot ook (anoniem) mailen als je haar iets wil vragen over haar ervaringen. Stuur dan een mailtje naar eva@eo.nl, dan sturen wij jouw mail door aan Margot.

Lees ook: 'Marjan kreeg een maagverkleining'

*Anne en Margot zijn niet de echte namen van de geïnterviewden.

Tekst: Pauline Schonewille

Bronnen: www.prolife.nl, www.bergmanclinics, www.radboudumc.nl, www.isala.nl,www.ghz.nl

--:--