Bye bye kerk, welkom pinkstervuur
19 mei 2021 · 07:30
Update: 15 november 2024 · 13:21
We staan aan het sterfbed van de kerk, zegt Jean-Jacques. Maar laten we goed voor haar zorgen, haar begeleiden. En bedenken dat er verrassende dingen kunnen gebeuren als het Pinksteren wordt.
Goed, het christendom is dus in ons land bezig te verdwijnen. De kennis van kerkliederen, de bijbel of traditie smelt weg. Mensen denken bij het woord Hemelvaart aan de NASA en bij Pinksteren aan de meubelboulevard. Kerkgebouwen worden afgebroken om plaats te maken voor iets nuttigs. Zelf woon ik tegenwoordig op een plek waar eens een kerk stond. Hier en daar vind je nog als een laatste, luide stuiptrekking een opgewekte gemeente die de hele regio afkamt om de tent vol te krijgen, maar met nul invloed op de bredere samenleving.
Ondeugende vonk
Ik moet denken aan het sterfbed van een dame met gevoel voor humor. Als predikant was ik erbij. Met aan het hoofdeind zoemende medische apparaten gaf ze de geest, als iemand die christelijke uitdrukking nog kent. Maar niet voordat ze met een ondeugende vonk in de ogen van ons afscheid had genomen. De vonk sloeg over op de verdrietige kinderen die rond haar bed stonden, de lichamen die haar lichaam had voortgebracht. Zoals Christus de kerk als ‘zijn lichaam’ heeft voortgebracht. De kinderen raken nog steeds geïnspireerd als ze over haar praten. Ook ik, want telkens als ik aan haar terugdenk, krijg ik zin om iets geks te doen.
De Goddelijke voorzienigheid
We staan aan het sterfbed van de kerk. Laten we goed voor haar zorgen. Niet curatief, want genezing is herstel van het oude en dat is voorbij, maar palliatief. Zoals gewoonlijk voelen kunstenaars de veranderende tijden het beste aan. Beeldend kunstenaar Wout Herfkens verzamelt de kruisbeelden die bij bosjes overbodig zijn geworden. In zijn atelier maakt hij Christus van het kruis los, legt hem in bed, plakt pleisters op zijn wonden en dekt hem liefdevol toe. Want hij heeft toch wel erg zijn best gedaan, eeuwenlang hangend in weer en wind langs de weg of in koude kerkgebouwen. Komt bijvoorbeeld de inspiratie voor goede zorg, onderwijs en kunst niet van hem en zijn kerk vandaan? Maar ook hier worden de laatste sporen met chloor weggeschrobd. Zo is de naam van het Limburgse ziekenhuis ‘de Goddelijke Voorzienigheid’ veranderd in ‘Maaslandziekenhuis’ – een naam als van een bushalte. Ik weet wel in welk ziekenhuis ik zou willen sterven.
Vergeet de vonk niet
‘Sterfbed’ klinkt wat somber, maar vergeet de vonk niet. Dit is niet de eerste keer. Christus is al eens eerder verdwenen, met Hemelvaart. De apostelen bleven verdrietig en bezorgd achter. Maar de geest is gegeven, de vonk sloeg over: ‘Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed’ en ‘vuurtongen verspreidden zich en zetten zich op hen neer’ (Handelingen 1 en 2). En het resultaat? Een totaal nieuwe kerk die niemand had kunnen voorzien, behalve de goddelijke Voorzienigheid. Een kerk heel anders dan de toen vertrouwde tempel of synagoge.
Wie zorgzaam de stervende kerk begeleidt, wordt brandbaar. Voor je het weet slaat de vonk van Pinksteren over.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’