Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Choemoes is zowel verzoenend als polariserend

Esther & Esther in De Jodcast over het klassieke gerecht uit het Midden-Oosten

In de nieuwe Jodcast bespreken Esther Porcelijn en Esther Erwteman een klassiek gerecht uit het Midden-Oosten: Hummus óf Choemoes, maar net hoe je het wilt uitspreken. ‘Het kan allebei’, aldus Esther Erwteman.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verzoenend en polariserend

Esther vervolgt: ‘Choemoes is een onderwerp naar mijn hart, want we gaan het in de podcast óók hebben over de culturele toe-eigening van het gerecht. Het is een gerecht waar nogal veel omheen hangt. Het kan verzoenend, maar ook polariserend zijn. Elk land in het Midden-Oosten claimt het als een recept van hén.’ Esther Porcelijn: ‘Als je googled kom je heel veel Amerikaanse artikelen tegen, en wordt Israël bijvoorbeeld verweten dat het een Israëlisch gerecht is. Ik snap ergens ook wel waar die pijn vandaan komt. Israël is een smeltkroes van identiteiten en landen. Mensen hebben het gerecht meegenomen, waar ze ook vandaan komen.’ Esther Erwteman: ‘Wat me raakte is dat ik ergens las dat door alles onder de vlag van de Israëlische cultuur te plaatsen, je ons volk het laatste restje op eigenheid en een culturele toekomst ontneemt. Dat heb ik wel even goed in mijn oren geknoopt. Ik denk dat het belangrijk is om te benoemen waar het vandaan komt.’

Esther Porcelijn: ‘Ik zou nog wel eens een programma willen maken over die culturele toe-eigening. Israël is een immigrantenland - dat vind ik interessant, maar daar zit ook veel verwarring. Op dit moment is er ook een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum: ‘Zijn Joden wit?’. Als je gerechten meeneemt naar jouw land, dan is dat geen culturele toe-eigening, maar dan is dat cultuur. Ik wil er gewoon meer over weten, om mijn oordeel uit te stellen wat ik ervan vind.’

Kleine billetjes

Dat de choemoes zoals we dat kennen uit de supermarkt, niet altijd choemoes ís, blijkt uit de manier waarop Esther & Esther het recept maken. Esther Erwteman: ‘Essentieel is dat choemoes met kikkererwten wordt gemaakt. Choemoes zonder kikkererwten is geen choemoes. Het moeten gedroogde kikkerwten zijn en ze moeten kleine ‘billetjes’ hebben. En de tahini moet zijdezacht zijn. In de hummus uit de supermarkt is vaak heel veel troep toegevoegd. En het is belangrijk dat de olijfolie erop gaat en niet er doorheen. Heerlijk, het is echt een gerecht dat ik de hele dag door kan eten. Nooit níet.’

Het choemoesrecept uit het kookboek van Esther Erwteman vind je hier. 

Over de Jodcast

In seizoen één maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In het nieuwe, tweede, seizoen gaat schrijver en columnist Esther Porcelijn op zoek naar verhalen en tradities uit de Joodse keuken.

In de nieuwe acht-delige serie laat Porcelijn zich door schrijver en kok Esther Erwteman meevoeren in de geschiedenis van de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--