Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column Tijs: God of complot?

Waarom denken veel christenen dat er een masterplan bestaat?

De preek die de Rotterdamse dominee Paul Visser begin oktober in Middelburg hield over Openbaring 13 is inmiddels volgens cijfers van YouTube ruim 250.000 keer bekeken.

Deel:

De ophef erover kan u nauwelijks zijn ontgaan. Er werd behalve over Openbaring die avond in Middelburg ook gesproken over The Great Reset: de gedachte dat allerlei machten en krachten de coronapandemie aangrijpen om invloed te krijgen op ons leven.

Veel mensen die de overheid en instituties als het RIVM en de wereldgezondheidsorganisatie WHO niet vertrouwen, voelden zich gesterkt door dit verhaal. Hoe komt het dat zo veel christenen daardoor aangesproken worden? Hoe komt het dat zo veel christenen kennelijk denken dat er een masterplan bestaat? Een masterplan om de wereld en ons dus ook te besturen, al dan niet via een ingespoten vaccin. Een masterplan waar je in mee moet, en als je dat niet doet, dan word je ‘uitgeplugd’.

Eerlijk gezegd weet ik het antwoord (nog) niet precies. De Bijbel geeft natuurlijk best aanleiding om te denken dat er aan het einde van de tijden bijzondere dingen zullen gebeuren. Wie weet maakt dat dat juist ook in christelijke kring een voedingsbodem bestaat voor gedachten over een overheersing door onzichtbare krachten en complottheorieën. Ik ben geen eindtijdspecialist, dus ik moet voorzichtig zijn, maar ik dacht altijd dat de gebeurtenissen waarover wordt geprofeteerd specifiek christenen zullen treffen. Daar is bij de coronamaatregelen geen sprake van, lijkt me, want daarin worden christenen en niet-christenen gelijk behandeld.

Een andere belangrijke verklaring voor de vruchtbare bodem voor dit soort gedachten en theorieën is ongetwijfeld de coronatijd zelf. Een tijd waarin veel onzeker is. Waarin we – voor mij voor het eerst in mijn leven – meemaken dat de overheid en andere instituties ook niet precies weten hoe het zit met dat virus en hoe het verder moet.

Dat maakt veel mensen onzeker. Wat staat ons te wachten? Hebben ‘ze’ wel het beste met ons voor? Mag ik er nog zijn als ik niet-gevaccineerd ben? Ben ik wel echt beschermd als ik wel gevaccineerd ben? Kennelijk is het dan aantrekkelijker of gemakkelijker om te geloven in een soort masterplan dat tegen ons is gericht, dan te dealen met de onzekerheid.

Het lijkt mij ten diepste een heilloze weg. Ja, er is onzekerheid, en ja, de overheid, het RIVM en andere instituties maken fouten. En kritisch denken over maatschappelijke ontwikkelingen als globalisering en technologisering? Doen!

Maar zekerheid en rust vind je niet in een complot. Die vind je bij God.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--