Corona, jongeren en seks
16 februari 2021 · 09:08
Update: 15 november 2024 · 09:21
Een bericht dat laatst in veel kranten stond: ‘Corona belemmert de seksualiteit van jongeren’. Logisch, zou je zeggen, want corona belemmert zo ongeveer alles, dus waarom niet de seksualiteit van jongeren?
Tijdens de beide lockdowns hebben jongeren tussen de 16 en de 20 jaar minder seks gehad dan daarvoor en tijdens de tussenliggende zomer, zo blijkt uit het onderzoek. Het is voor de onderzoekers reden om ‘bezorgd’ te zijn.
Het bericht bleek, hoe kan het ook anders, afkomstig van het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, dat samen met Soa Aids Nederland onderzoek deed onder vierduizend jongeren. Heel representatief was het onderzoek niet: een kwart van de ondervraagden bestond uit jongens, driekwart uit meisjes. En: 35 procent van de ondervraagden was homoseksueel. Een beetje willekeurig zou je zeggen, maar ach, wat maakt het uit.
Volgens onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers is het “cruciaal” dat jongeren van deze leeftijd “experimenteren met en genieten van seks”. Nergens wordt overigens duidelijk waarom experimenteren met of genieten van seks cruciaal is voor jongeren tussen de 16 en 20. Ik zou zeggen: genieten van seks kan je hele leven nog als je dat met je levensgezel een beetje goed oefent...
Voor de helderheid: het lijdt geen twijfel dat deze coronacrisis voor iedereen, en zeker ook voor jonge mensen, op allerlei gebieden ontzettend vervelend is. Veel studenten hadden zich bijvoorbeeld hun eerste studiejaar anders voorgesteld. En dat is ontzettend balen. Ik doe daar niets aan af.
Maar je zou hopen dat Rutgers, dat elk jaar een basissubsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt, zich beperkt tot de feiten en zich verder neutraal opstelt. Op kosten van de gemeenschap, zonder onderbouwing, stellen dat seksueel experimenteren tussen je 16e en je 20e cruciaal is: ik begrijp het niet zo goed. Mogen we daar misschien zelf een mening over hebben? Waarom moet een door de staat betaalde organisatie daar een opvatting over uiten?
In een gesprek dat we in Dit is de dag voerden naar aanleiding van het onderzoek, stelde relatiecoach Cocky Drost dat zij in haar praktijk merkt dat mensen juist meer dan voor corona op zoek zijn naar echte verbinding. “Ik zie een ontwikkeling waarin daten minder vrijblijvend wordt. Dat vind ik mooi,” aldus Drost.
Kijk: echte verbinding. Misschien kan Rutgers daar eens onderzoek naar doen.
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Lees ook
- Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
Column
Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
- Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
Zomer, zon en een goed boek
Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
- Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.