Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Corona, jongeren en seks

Blog van Tijs van den Brink

Een bericht dat laatst in veel kranten stond: ‘Corona belemmert de seksualiteit van jongeren’. Logisch, zou je zeggen, want corona belemmert zo ongeveer alles, dus waarom niet de seksualiteit van jongeren?

Deel:

Tijdens de beide lockdowns hebben jongeren tussen de 16 en de 20 jaar minder seks gehad dan daarvoor en tijdens de tussenliggende zomer, zo blijkt uit het onderzoek. Het is voor de onderzoekers reden om ‘bezorgd’ te zijn.

Het bericht bleek, hoe kan het ook anders, afkomstig van het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit, dat samen met Soa Aids Nederland onderzoek deed onder vierduizend jongeren. Heel representatief was het onderzoek niet: een kwart van de ondervraagden bestond uit jongens, driekwart uit meisjes. En: 35 procent van de ondervraagden was homoseksueel. Een beetje willekeurig zou je zeggen, maar ach, wat maakt het uit.

Volgens onderzoeker Hanneke de Graaf van Rutgers is het “cruciaal” dat jongeren van deze leeftijd “experimenteren met en genieten van seks”. Nergens wordt overigens duidelijk waarom experimenteren met of genieten van seks cruciaal is voor jongeren tussen de 16 en 20. Ik zou zeggen: genieten van seks kan je hele leven nog als je dat met je levensgezel een beetje goed oefent...

Voor de helderheid: het lijdt geen twijfel dat deze coronacrisis voor iedereen, en zeker ook voor jonge mensen, op allerlei gebieden ontzettend vervelend is. Veel studenten hadden zich bijvoorbeeld hun eerste studiejaar anders voorgesteld. En dat is ontzettend balen. Ik doe daar niets aan af.

Maar je zou hopen dat Rutgers, dat elk jaar een basissubsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgt, zich beperkt tot de feiten en zich verder neutraal opstelt. Op kosten van de gemeenschap, zonder onderbouwing, stellen dat seksueel experimenteren tussen je 16e en je 20e cruciaal is: ik begrijp het niet zo goed. Mogen we daar misschien zelf een mening over hebben? Waarom moet een door de staat betaalde organisatie daar een opvatting over uiten?

In een gesprek dat we in Dit is de dag voerden naar aanleiding van het onderzoek, stelde relatiecoach Cocky Drost dat zij in haar praktijk merkt dat mensen juist meer dan voor corona op zoek zijn naar echte verbinding. “Ik zie een ontwikkeling waarin daten minder vrijblijvend wordt. Dat vind ik mooi,” aldus Drost.

Kijk: echte verbinding. Misschien kan Rutgers daar eens onderzoek naar doen.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--