Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Coronaspecial 'EO Live': Andries Knevel zit in quarantaine

'Ik val in de risicogroep'; zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Het radiomagazine EO Live is zaterdagavond gewijd aan de huidige coronacrisis. De uitbraak van corona, een virus dat nog steeds oprukt, treft velen van ons. Zo zit EO-coryfee Andries Knevel sinds anderhalve week thuis in quarantaine. Presentator Yvonne Sprunken interviewt hem telefonisch.

Andries Knevel heeft zelf voor thuisquarantaine gekozen, omdat hij in de risicogroep valt van extra kwetsbare mensen. Drie jaar geleden raakte de EO-presentator namelijk besmet met de legionellabacterie, waarna hij longproblemen kreeg. In EO Live belt presentator Yvonne Sprunken zaterdagavond met Andries om te vragen hoe het met hem gaat, en hoe hij deze quarantainetijd beleeft.

Artiesten zonder werk door corona

Het dagelijks leven staat stil door het coronavirus. Ook concerten gaan niet door, terwijl die in de laatste weken voor Pasen veel publiek trekken. Denk bijvoorbeeld aan de Matthaüs Passion. En waar de agenda van organist, pianist en dirigent Arjan Breukhoven normaal gesproken overstroomt, is die nu leeg. Alles is afgezegd, wat nu?

Lees ook: Organist Arjan Breukhoven creatief tijdens coronacrisis
Lees ook: Organist Arjan Breukhoven creatief tijdens coronacrisis

In tijden van crisis lijken mensen meer naar elkaar om te kijken. De saamhorigheid onder Nederlanders is groot. Kijk maar naar de vele initiatieven die ontstaan. Maar blijft de solidariteit bestaan als de coronacrisis langer gaat duren? We gaan erover praten met Marjolein Broese van Groenou. Zij is hoogleraar Informele Zorg aan de Vrije Universiteit. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Andries Knevel corona EO Live
Handen wassen is cruciaal in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Credits: Willem Jan de Bruin en Shutterstock .

Israël heeft deze week een noodregeling ingeroepen om cybermonitoring in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Alle telefoons van coronapatiënten in het land worden nu een maand lang gevolgd door de binnenlandse inlichtingendienst. We gaan over deze maatregel praten met André Diepenbroek. Hij is woordvoerder bij de Israëlische ambassade.

'Natuur herstelt zich door corona'

Op verschillende plaatsen in de wereld waar de menselijke activiteiten stilliggen door het Corona-virus, lijkt de natuur zich in razendsnel tempo te herstellen. Door de kanalen van Venetië stroomt voor het eerst sinds lange tijd weer helder water, de luchtkwaliteit boven Nederland verbetert door het stilleggen van het vliegverkeer en in het Chinese Wuhan fluiten vogels weer volop. Yvonne belt daarom met bioloog Tom Zoutewelle over de bij-effecten van het coronavirus.

De Israëlische inlichtingendienst volgt coronapatiënten via hun telefoon

De wereld is in de greep van het coronavirus. Een virus dat heel klein in China begon, maar uitgroeide tot een pandemie met duizenden doden tot gevolg. Hoe kunnen we in de toekomst voorkomen dat een lokale uitbraak de hele wereld op de knieën dwingt? Welke lessen moeten getrokken worden? We gaan erover praten met Jan van Benthem, buitenlandcommentator bij het Nederlands Dagblad.

Troostvol gedicht Rikkert

Wereldpoëziedag (21 maart) valt dit jaar midden in de coronacrisis. Deze dag  heeft als streven om het schrijven, lezen en publiceren van poëzie aan te moedigen en onder de aandacht te brengen. Troubadour, schrijver en verhalenverteller Rikkert Zuiderveld leest aan het eind van de uitzending een troostvol gedicht voor.

EO Live: Corona

Zaterdag 21 maart, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Willem Jan de Bruin en Shutterstock 

--:--