Zo kan het ook: Daniëlle Rebel ontwerpt en verkoopt eerlijke kleding
‘FairRebel begon met een zoektocht van twee jaar naar een eerlijke fabriek'
Als je kledingstukken konden praten, wat zouden ze je dan vertellen over hun herkomst? Daniëlle trok zich het onrecht in de kledingindustrie aan en lanceerde haar eigen, eerlijke kledingmerk. “De makers van mijn kleding kregen een gezicht.”
“Shoppen was mijn grootste passie. Op Black Friday parkeerde zo dicht mogelijk bij de uitgang van Batavia Stad, zodat ik tussen het winkelen door mijn overvolle tassen naar de auto kon brengen. Mijn kast hing vol, maar toch struinde ik wekelijks de kledingwinkels af voor nieuwe koopjes.
Tot ik vijf jaar geleden iemand interviewde voor de christelijke televisiezender Family7. ‘Wat kost het jou om in Gods koninkrijk te werken?’ vroeg ik. ‘Ik ga niet meer naar de H&M,’ zei ze. Ik wist niet wat ik hoorde. Niet meer naar de H&M? Verschrikkelijk!
Ik besloot drie maanden niets te kopen en me in de kledingindustrie te verdiepen. De makers van mijn kleding kregen een gezicht. Hun verhalen kwamen keihard bij me binnen. Dag en nacht werkten ze door in een onveilige omgeving voor een schamel salaris, omdat ik mijn kleding per se voor een prikkie wilde kopen.
Niet meer naar de H&M? Verschrikkelijk!
De rest is geschiedenis: een half jaar later lanceerde ik het kledingmerk FairRebel. Ik begon met een stroeve zoektocht naar een ‘eerlijke’ fabriek. De ene keer vond ik een mooie fabriek, maar ontdekte ik dat de opdracht werd uitbesteed. Zo kon ik niet garanderen dat het kledingstuk eerlijk was geproduceerd. Of dan vond ik een prachtig project, maar was het naaiwerk superslecht. Twee jaar later had ik eindelijk een eerlijke kledinglijn en kon de webshop open.
Daniëlles kledingtip
“Verander je koopgedrag niet uit schuldgevoel. Neem liever je verantwoordelijkheid als uitgangspunt. Dat geeft vrijheid: je mag fouten maken en daarvan leren. Laten we elkaar niet veroordelen, maar inspireren. Veel leuker, toch?”
Ik kan heel rooskleurig over FairRebel doen, maar heel eerlijk? Het gaat moeizaam. Ik heb nog nooit een euro aan de kleding verdiend. Wat ik verkoop, kan ik allemaal wegstrepen tegen de kosten. Als kostwinner van ons gezin heb ik hier mijn baan voor opgezegd, omdat ik geloof dat God dit van me vraagt. Toch zit ik er soms echt doorheen. ‘U weet wel dat er bijna een eind aan ons geld is, toch?’ bid ik dan. ‘U zegt dat een arbeider z’n loon waard is, maar waar is mijn loon?’ Ik heb nog geen antwoord. Misschien wacht Hij tot het laatst, zodat het wonder alleen maar groter wordt.
Lees ook: Johan Bonte lanceerde zijn eerlijke mannenkledingmerk 'J54'
Ik geloof dat Jezus ontzettend goed nieuws is voor iedereen. Om christenen te helpen dat nieuws door te vertellen, staat op elk kledingstuk een subtiele tekst. Denk aan ‘No other name’ of ‘Principle|Promise’. Een frase waarvan niet-christenen denken: ‘Wat staat daar nou?’ Ik vraag klanten weleens naar hun ervaringen. Dan vertellen ze vaak dat ze ernaar verlangden iets over Jezus te vertellen, maar niet wisten hoe. Toen ze een T-shirt van FairRebel aantrokken, begonnen ze gewoon uit zichzelf.”
Luistertip: Daniëlle Rebel te gast in EO-podcast 'ZOUT'
Podcast-presentator Marieke Meijer gaat op bezoek bij Daniëlle Rebel en neemt gelijk een kijkje in haar kledingkast. Luister hier de EO-podcast 'ZOUT'.
Daniëlle Rebel (44) lanceerde vijf jaar geleden het eerlijke kledingmerk FairRebel.
Beeld: Nathalie van der Straten
Geschreven door
Arianne Ramaker