De aantrekkingskracht van de Israëlische kibboets
15 maart 2022 · 11:56
Update: 19 november 2024 · 14:16
Het documentaire tweeluik 'Appels en sinaasappels, de aantrekkingskracht van de Israëlische kibboets', laat zien hoe de vrijwilligers daar hun 'coming of age' beleefden. In het tweeluik zijn naast toenmalige vrijwilligers uit o.a. Zweden, Denemarken en Engeland, ook twee Nederlanders te zien die hun herinnering aan hun collectieve bestaan delen.
Idealistische en opstandige jongeren van over de hele wereld kwamen vanaf de jaren zeventig naar Israël om voor korte of langere tijd te wonen en te werken in een kibboets. De populaire Israëlische leefgemeenschappen waren op socialistische leest geschoeid.
Socialistisch wonder
De idealistische en rebelse generatie in de jaren zestig bleek zeer gecharmeerd van de oude socialistische ideologie zoals die tot leven kwam in de Israëlische kibboets. De Zesdaagse Oorlog van 1967 leidde tot een golf van steun voor Israël en voor de kibboetsbeweging die werd beschouwd als het socialistische wonder. Toen reisbureaus wereldwijd speciale kibboetsreizen gingen verkopen, werd duidelijk dat vrijwilligerswerk ook een winstgevende zaak kon zijn. En die sober levende kibboetsniks kregen te maken met allerlei onbekende aangelegenheden: drugs, alcohol en huwelijken met niet-joodse buitenlanders.
Imago
De werkloosheid in heel Europa zorgde in de jaren tachtig voor een gestaag aantal vrijwilligers, maar inmiddels leidt de kibboets een marginaal bestaan en lijkt vrijwilligerswerk onder westerse jongeren niet meer erg populair te zijn. Tenslotte heeft het imago van Israël de afgelopen jaren een deuk opgelopen.
Anne-Marie Hazersloot
De in Doetinchem geboren Anne-Marie was een van de tienduizenden vrijwilligers die eind jaren zeventig enige tijd in een Israëlische kibboets werkte. Ze zegt hierover: "Mijn kibboetstijd in 'Ein HaHoresh' was een hele gelukkige periode in mijn jonge leven. "Samen met leeftijdsgenoten uit alle delen van de wereld plukte ze sinaasappels, werkte ze in de wasserij, molk de koeien , raapte eieren en paste op de kinderen van de kibboetsniks. Jongeren als Anne-Marie ruilden hun vaak luxueuze westerse bestaan tijdelijk in voor een collectief leven in de oervorm van de Israëlische maatschappij.
Op TV
'Appels en sinaasappels, de aantrekkingskracht van de Israëlische kibboets' is een documentaire tweeluik van de Joodse programmering van de EO.

Dit artikel hoort bij het programma
Appels en sinaasappels, de aantrekkingskracht van de Israëlische kibboets
Meest gelezen
- ‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
Op pad met de Christelijke Caravan Club
‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
- Column Arjan Lock: Zon, zee en zomerherinneringen
'Dan waan ik me weer even kind'
Column Arjan Lock: Zon, zee en zomerherinneringen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Lees ook
- Het goede leven volgens Jurjen ten Brinke
'Gezin en vrienden, wijn en een wandeling'
Het goede leven volgens Jurjen ten Brinke
- 6 vragen over slaap: Is snoozen slecht om te doen? En hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
Wil je lezen
6 vragen over slaap: Is snoozen slecht om te doen? En hoe zit het met de achtuurslaap-regel?
- Johanneke raakte onverwachts zwanger van een tweeling: ‘Ik was enorm geschrokken’
Persoonlijk verhaal
Johanneke raakte onverwachts zwanger van een tweeling: ‘Ik was enorm geschrokken’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.