Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

The last male on earth.

De laatste dagen van Sudan in EO-docu ‘The last male on earth’

29 april 2020 · 12:51Visie

Update: 15 november 2024 · 08:46

Op de dag van zijn overlijden, 19 maart 2018, was hij even wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. De EO-docu 'The last male on earth' toont zijn laatste levensdagen op de Keniaanse savanne.

Het zijn dagen waarin hij liefdevol wordt verzorgd, 24/7 door gewapende rangers wordt beschermd tegen stropers en dagelijks wordt bezocht door tientallen toeristen en journalisten. Ondertussen zetten wetenschappers elders in de wereld in verschillende laboratoria met de nieuwste technieken alles op alles om zijn soort voor uitsterven te behoeden. Sudan is op het laatst van zijn leven het middelpunt van een ware kermis, opgetuigd door de mens, die Sudans soort naar het randje van de afgrond bracht en die er nu alles aan doet om die te redden.

Tragikomedie

In The last male on earth volgt filmmaker Floor van der Meulen Sudans laatste jaren, en dan vooral de mensen die zich om hem heen verzamelden. We zien de oprechte emoties van het personeel van het Ol Pejeta-reservaat, waar Sudan verblijft. “Vertel zijn verhaal,” zegt James, de verzorger wiens leven volledig om zijn geliefde neushoorn draait. “Wij moeten voor hem spreken, zelf kan hij het niet.”

Ook pr-manager Elodie heeft een sterke band met het dier. Ze kan niet vertellen wat hij voor haar betekent zonder vol te schieten. En dan zijn er de toeristen, die extra betalen voor een Endangered Species Tour waarin een ontmoeting met Sudan het hoogtepunt is. Maar meer nog toont de film het hele circus dat in tien jaar tijd rond Sudan is opgetuigd. Dit resulteert in een bij vlagen vervreemdende tragikomedie met de majestueuze neushoorn Sudan in de hoofdrol.

Vrolijke selfie

Ondertussen tellen Sudans dagen af. Als hij sterft, neemt Ol Pejeta ten overstaan van de wereldpers afscheid van zijn laatste man. Militairen hangen de vlag halfstok. Hangend over Sudans graf neemt het voltallige gezelschap een vrolijke selfie. Ook zonder z’n grootste attractie gaat het circus door.

Postuum nageslacht

Betekent zijn dood het einde van de soort? Als het aan de wetenschap ligt niet. Een professor in Berlijn werkt nauw samen met een ivf-specialist in Cremona, Italië, om Sudan postuum te voorzien van nageslacht. In de laatste scène zien we hoe in een volgepakte hobbelige safaribus toeristen onverminderd enthousiast hun verrekijkers en camera’s trekken voor de twee vrouwtjes – moeder en dochter – die zijn overgebleven. Een gids vertelt hoe wetenschappers in Europa in de weer zijn met het ingevroren zaad van Sudan. Een man poseert breed lachend voor de camera. De mens geeft niet op.

The last male on earth

Woensdag, 22.55 uur, NPO 2

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook

      Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

      Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

      Lees onze privacyverklaring.