Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO Start
Tijs van den Brink over het WK in Qatar.

De lofzang op Gert-Jan Segers

19 januari 2023 · 19:12

Update: 21 februari 2023 · 12:08

Zelden zag en las ik meer lovende kritieken bij het afscheid van een politicus dan onlangs bij de aankondiging van het vertrek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Vriend en vijand putten zich uit in loftuitingen. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte loofde zijn bereidheid niet alleen z’n eigen gelijk te koesteren, maar bruggen te slaan. VVD-minister Dilan Yeşilgöz beschreef hem als “warm, kundig en beschaafd” en noemde hem zelfs een vriend. Rutte sprak van een ‘anker’ en zelfs Thierry Baudet waardeerde de “interessante gesprekken” die hij met Segers voerde.

Ook veel kranten prezen hem nagenoeg de hemel in: hij is fatsoenlijk, netjes, en wil tegenstellingen overbruggen (Algemeen Dagblad), hij is bereid in te schikken (Volkskrant), en hij is integer en gericht op harmonie en verbinding (Reformatorisch Dagblad).

Je zou zeggen, met een variatie op een lied uit de jaren tachtig van de vorige eeuw van Peter Blanker: “Het is moeilijk bescheiden te blijven, wanneer je zo goed bent als Gert-Jan Segers.”

Dat is natuurlijk enorm leuk voor de man, zoveel complimenten bij vertrek. Toch zou juist dit lovend uitzwaaien bij een aantal mensen ook tot enig nadenken mogen leiden. Allereerst natuurlijk bij zijn partij, de ChristenUnie: wat doe je verkeerd als je kennelijk een bijna briljante leider hebt en toch maar vijf zetels haalt?

Maar ook andere partijen zouden best even na mogen denken bij het vertrek van Segers. Hij wordt geprezen vanwege zijn bereidheid toch in het kabinet te stappen na de laatste verkiezingen, ook al voelde hij daar niets voor. Me dunkt dat PvdA, GroenLinks en in mindere mate de SP toch even bij zichzelf te rade moeten gaan. Ze bleven buiten het nieuwe kabinet omdat ze niet bereid waren over hun eigen schaduw heen te springen en afzonderlijk gesprekken aan te gaan met VVD, D66 en CDA. Als ze het wel hadden gedaan, hadden ze vermoedelijk ook op grote waardering kunnen rekenen.

Ook politici als Wilders en Baudet kunnen zich even achter de oren krabben: fatsoen, normaal doen en tegenstellingen overbruggen in plaats van tegenstellingen creëren – het wordt nog steeds door veel mensen zeer gewaardeerd.

Misschien is dat wel het beste nieuws van de lofzang op Segers. Het kan dus, ook in de Nederlandse politiek in 2023: normaal doen, je integer en vriendelijk gedragen, gericht zijn op oplossingen, principieel zijn en tóch succes hebben en waardering oogsten.

Meest gelezen

Lees ook

Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

Lees onze privacyverklaring.