Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De waarheid over jouw zelfbeeld

‘Als je niet oppast nemen deze leugens de plek van de waarheid in’

Je naaste liefhebben als jezelf… dat regeltje klinkt je vast bekend in de oren. Je naaste liefhebben als jezelf betekent ook: jezelf liefhebben. Misschien gaat het je goed af om op een positieve manier naar jezelf te kijken, maar het zou goed kunnen dat je ook wel eens negatieve gedachten over jezelf hebt. Welk beeld heb jij van jezelf? En wat zegt de Bijbel over eigenwaarde?

Deel:

Corianne van der Werf is student HBO Theologie en loopt stage op de redactie bij Eva. Voor dit artikel ging ze op onderzoek uit over wat de Bijbel zegt over eigenwaarde en je zelfbeeld.

Eigenwaarde is het beeld dat jij van jezelf hebt. Hoe je je voelt als je in de spiegel kijkt of over straat loopt. Dit gaat over het respect dat je over jezelf hebt en de waarde die je in jezelf ziet.

'Voor je het weet daalt je gevoel van eigenwaarde net zo hard als de temperatuur in Alaska.' 

Als we de samenleving moeten geloven, hebben we genoeg redenen om niet zo positief over onszelf te denken. Van alles schreeuwt ons toe: Je bent niet mooi! Jij kan dit niet! Je bent (te) dik! Je bent niet (goed) genoeg! Een ander is veel knapper/beter/mooier/… vul zelf maar in. Het zijn allemaal leugens die je gedachten binnensluipen. En als je niet oppast, dan nemen die leugens de plek van de waarheid in. Ze vervormen het beeld dat je hebt over jezelf. Voor je het weet sta je voor de spiegel, vraag je je af of de leugens misschien waar zijn en daalt je gevoel van eigenwaarde net zo hard als de temperatuur in Alaska.

Beelddragers van God

Wat is de waarheid over wie jij bent? Wat zegt de Bijbel over jou? In het eerste boek van de Bijbel (Genesis) lezen we dat God de mens maakt. En Hij noemt dat zelfs ‘goed’. God geniet van wat Hij heeft gemaakt, hij vindt ons waardevol, een echte toevoeging op de rest van de wereld.

God maakte de mens als beelddrager van God. Wat betekent dat precies? Dat wij beelddrager van God zijn, betekent dat we God mogen representeren in de wereld om ons heen en dat wij (ook al is het misschien een klein stukje) in ons karakter lijken op onze hemelse Vader.

Waar ontleen jij je eigen waarde aan?

Wij zijn prachtig door God gemaakt. Maar daar kwam ook de zonde tussen. Alles wat God had gemaakt, is als het ware overschaduwd door de gevolgen van de zonde. Dit gaat ook over ons als mensen. Een van de gevolgen is bijvoorbeeld dat we niet tevreden zijn met hoe we eruitzien of wie we zijn. We ontlenen onze eigen waarde aan de waarde die een ander (of de wereld) ons toekent. Maar we mogen onze eigen waarde ontlenen aan wat God over ons zegt.

We mogen onze eigen waarde ontlenen aan wat God over ons zegt.

Je mag naar jezelf kijken zoals God je heeft gemaakt. God heeft elk persoon op aarde uniek en verschillend gemaakt. Iedereen heeft daarbij zijn of haar eigen talenten en gaven gekregen.

Een verkreukeld meesterwerk

Maar, nu zal je je afvragen, hoe rijmt een positief zelfbeeld met de zonde? Misschien kun je het zo zien: een briefje van duizend euro is niet opeens minder waard als het verkreukeld of gescheurd is. Het is net zo waardevol als daarvoor. Ja, er is zonde, maar dat maakt ons niet waardeloos. We zijn én blijven maaksels van God.

Als je in de spiegel kijkt, dan zie je een schepsel van de allergrootste God die er bestaat.

In Psalm 139 zingt David een lied voor God: ‘Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben.’ (HSV) Je bent wonderlijk gemaakt! Van jezelf houden en jezelf waardevol vinden is van je Schepper houden en Hem prijzen.

Als je in de spiegel kijkt, dan zie je een schepsel van de allergrootste God die er bestaat. Je mag van jezelf houden, groeien in je gevoel van eigenwaarde en trots zijn op jezelf. En kom je de leugens weer tegen? Bestrijd ze met de waarheid. Versla het kwade met het goede.  

Je naaste liefhebben als jezelf, is ook jezelf liefhebben

Je naaste liefhebben als jezelf, gaat ook over jezelf liefhebben. Je gevoel van eigenwaarde mag groeien in het besef dat je Gods maaksel bent. En als jij het beeld van jezelf baseert op wat er in de Bijbel staat, kun je met die blik naar alle andere mensen op de aarde kijken. Je bent niet meer of minder waard dan die andere persoon. Wel of geen sproeten, stijl of krullend haar, als je door Gods bril kijkt, zie je dit: een maaksel van God, wonderlijk gemaakt!

Lees ook hoe Aida Lasschuit (35) loskwam van een negatief zelfbeeld. 

Beeld: Unsplash

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--