Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij

'Onze boerderij werd omgetoverd tot een sprookjeslocatie'

Ondanks de coronamaatregelen besloten Dieke (31) en Mark (35) dit jaar toch nog te trouwen. Binnen een maand planden ze hun bruiloft. Ze organiseerden een speciale drive-through voor hun gasten. "Het klinkt gek, maar deze unieke bruiloft in coronatijd was echt een cadeau."

Deel:
Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij
Credits: Photography by Kim Hildering.

Mark en Dieke zijn al dertien jaar samen. Ze hadden al langere tijd het plan om te trouwen. Toch kwam het stel er niet aan toe om hun bruiloft te plannen. Eerst door het overlijden van Marks grootouders, toen kwam de coronapandemie. Dieke vertelt. “Ik ben verpleegkundige op de IC en heb in de eerste maanden van de pandemie veel extra gewerkt. Tijdens de zomer en het najaar was Mark juist enorm druk met de boerderij. Al het fruit wordt dan geoogst en de laatste dingen met de koeien moeten op orde gebracht worden. We kwamen er niet eens aan toe om na te denken over onze bruiloft.”

Pas in het najaar keerde de rust terug en kunnen Mark en Dieke eindelijk rustig nadenken over hun huwelijk. De coronamaatregelen maken het plannen van een bruiloft niet makkelijk. “Je wilt iedereen toch een feestelijke dag bieden. Mensen nemen de moeite om jou te komen feliciteren. Dan wil je ze ook in de watten leggen.”

Mijn jurk moest praktisch zijn: met lange mouwen en het liefst wit

“Begin november zagen we een idee voor een speciale drive-through voorbijkomen. Het paste bij ons en zo konden we vrienden en familie toch een mooie dag bieden. Toen hebben we de beslissing gemaakt om nog dit jaar te trouwen. We wilden graag voor kerst trouwen, dus binnen een maand moesten we alles regelen. Mark en ik zijn allebei flexibel en kunnen snel schakelen, dus ik twijfelde niet of het ons zou lukken. Mark is dat gewend van de boerderij en ik van mijn werk op de IC. Als je iets in zo’n korte tijd regelt, kun je natuurlijk geen enorme verwachtingen hebben. Mijn verwachtingen waren dus niet hoog, maar het is mooier geworden dan ik had kunnen dromen.”

Droomjurk

Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij
Credits: Photography by Kim Hildering.

“In het laatste weekend van november ging ik op zoek naar een jurk. Ik mocht ik van mezelf geen hoge eisen stellen. De jurk moest warm en praktisch zijn. Met lange mouwen en het liefst wit. Uiteindelijk is het echt mijn droomjurk geworden. Ik geloofde helemaal niet dat dat bestond. Dat say-yes-to-the-dress vond ik altijd onzin. Dat ik zo’n mooie jurk kreeg, vind ik nog steeds heel bijzonder. De jurk was nog maar een paar weken in de winkel en er was er ook maar eentje van. Het klinkt misschien gek, maar voor mij was dat echt een bevestiging. Als we eerder waren getrouwd, was die jurk er ook niet geweest. De timing was goed zo. Het liet mij zien dat God er ook is bij de kleine dingen.”

Sprookje

Op 16 december 2020 gaven Mark en Dieke elkaar het ja-woord. Het was koud, een graad of vijf en een nog lagere gevoelstemperatuur, maar hun boerderij was omgetoverd tot een sprookjeslocatie. “Winters dennengroen met veel lichtjes en fakkels. Heel romantisch en toch die rauwe boerensfeer. De mensen van de catering en decoratie hebben er iets prachtigs van gemaakt. We hadden een foodtruck met een espressobar waar iedereen zich kon opwarmen. Ook stonden er lange tafels met heaters en vuurkorven. Voor de ceremonie stonden er mooie witte stoeltjes met dennengroen en rozenbotteltakjes. Er was ook een soort rode loper met dennengroen en stro. Onze bruidstaart was appeltaart met warme vanillesaus en slagroom. Vrienden herkenden de boerderij niet terug. Normaal wordt op de boerderij natuurlijk gewoon gewerkt. Het is echt geen schoon erf. Mijn schoonvader had van pallets en jute een looppad gemaakt. Het zag er leuk uit, maar het was ook vooral praktisch,” lacht Dieke. “Zo houd je schone voeten.”

Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij
Credits: Photography by Kim Hildering.

“Het was qua weer de mooiste dag van de week. Het was mistig en zonnig. Dat gaf een gigantisch mooie sfeer. Mark heeft me rond tien uur opgehaald met de trekker. Na het first look-moment hebben we foto’s gemaakt.

Mijn opa en oma kregen vlak voor de bruiloft corona
Vervolgens zijn we met de trekker naar mijn opa en oma gegaan. Mijn opa en oma kregen een week voor
Credits: Photography by Kim Hildering.

Vervolgens zijn we met de trekker naar mijn opa en oma gegaan. Mijn opa en oma kregen een week voor de bruiloft corona. Dat was even slikken. Door mijn werk op de IC kende ik de gevolgen van corona maar al te goed. Dat was ook de belangrijkste reden dat we zo snel wilden trouwen. Nu zijn de mensen die ons dierbaar zijn er nog. Ondanks dat mijn opa en oma niet op het feest zelf bij konden zijn, ben ik heel dankbaar dat het goed met ze gaat. We zijn met zijn tweeën langs geweest, zodat ze ons wel even konden zien. Dat was voor mij het meest emotionele moment van de dag. Het was heel fijn om ze te zien. Ze vonden ons natuurlijk heel mooi,” glundert Dieke.

’s Middags vond de huwelijksvoltrekking plaats in de stal. “Uiteindelijk waren we met iets meer dan twintig mensen. Ik heb zelf de speech gedaan. Ik vond het leuk om te vertellen hoe we elkaar ontmoet hebben en hoe onze relatie is gegaan. Mark en ik hebben een lange zoektocht gehad. Hij is niet gelovig en ik wel. Dat was best een uitdaging. We hebben elkaar daarin leren respecteren en begrijpen. We zijn echt naar elkaar toegegroeid. Ik vond het fijn om dat verhaal zelf te kunnen vertellen.”

Drive-through bruiloft

“Vanwege de coronamaatregelen besloten we om niet met elkaar te eten. We regelden voor iedereen een dinnerbag. Wat je normaal zou eten bij een buffet, kregen mensen nu lekker mee naar huis. Vervolgens kreeg iedereen de uitnodiging om ’s avonds terug te komen voor de winterse drive-through.”

Ergens voel je je bezwaard, omdat de bruiloft anders is dan normaal
Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij
Credits: Photography by Kim Hildering.

“De drive-through was een route over ons erf met heel veel lichtjes en fakkels. Mensen kregen bij aankomst koffie met een appelgebakje aangeboden. Iets verderop werden lekkere hamburgers gemaakt op een grote stenen barbecue. Ook kregen mensen een wijntje, biertje of iets fris aangeboden voor tijdens het wachten. Op de achtergrond hadden we een sfeermuziekje. Ook de trouwtrekker was onderdeel van de route. Vooral de mannen vonden zo’n enorme trekker interessant,” vertelt Dieke lachend.

“Vrienden en familie kwamen een voor een met de auto langs. Het was heel intiem. Op deze manier had je echt met iedere gast een momentje. Dat vond ik heel bijzonder. Ergens voel je je toch bezwaard, omdat de bruiloft anders is dan normaal. Om dan al die vrolijke mensen in auto’s te zien die heel blij zijn om toch even naar jouw bruiloft te komen... Er zijn mensen die echt een uur in de rij hebben gestaan, maar het was niet vervelend. Ik vond het fijn om met iedereen samen dat moment te hebben. Het was anders, maar echt goed.

Het klinkt gek, maar deze unieke bruiloft in coronatijd was echt een cadeau. We hadden de bruiloft anders nooit op deze manier gedaan. Mijn verwachtingen waren laag, maar het was helemaal perfect. Ik zie de hele dag als een megacadeau. Ik had het niet mooier kunnen wensen.”

Dieke en Mark hadden een winterse drive-through bruiloft op hun boerderij
Credits: Photography by Kim Hildering.

Weddingplanner Gerina vindt het een uitdaging om bruiloften tijdens de pandemie onvergetelijk te maken. Lees hier hoe zij dat doet.

Beeld: Photography by Kim Hildering

--:--