Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dominee Almatine Leene openhartig over haar ervaringen met seksisme in de kerk

Gezien: 'De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw'

In de eerste afleveirng van online serie ‘De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw’ spreekt presentatrice Marleen Stelling met predikant Almatine Leene over seksisme in de kerk. “Toen ik zwanger was, wilde mijn gemeente mij geen zwangerschapsverlof betalen.”

Deel:

Voormalig Theoloog des Vaderlands Almatine Leene is nu ongeveer een jaar predikant in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Almatine is de eerste vrouwelijke predikant in deze kerkstroming. Een positie die in haar jeugd totaal onbereikbaar leek.

“Als jong meisje speelde ik domineetje. Ik had een stropdas om en nam de pop mee die gedoopt kon worden. Als kind had ik niet in de gaten dat het echt geen optie was om dat later ook echt te mogen doen. Dat was gewoon zo, dat nam ik gewoon aan. Ik hou van vragen stellen, maar dit was zo’n thema waarover ik geen vragen stelde. Dat hoorde zo, het was niet bijbels en ik was een vroom meisje, dus ik aanvaardde dat gewoon. En het raakte me toen ook nog niet echt.

Ik kwam er steeds meer achter: de Bijbel spreekt heel positief over de positie van vrouwen

Op mijn zestiende ervaarde ik vanuit het niets een roeping om theologie te gaan studeren. Ik had me al ingeschreven voor economie. Toen begon ik wel vragen te stellen: ik ga nu theologie studeren, maar wat ga ik daarmee doen als dominee worden niet mag?” Almatine zocht naar argumenten waarom dat niet mocht. “Maar vaak als ik vragen stelde, had men daar niet echt goede antwoorden op. Dat zette mij aan het denken. Als mensen daar geen goede inhoudelijke argumenten voor hebben, is het maar de vraag of het klopt. Dan moet ik daar meer onderzoek naar doen. En dat heb ik in een promotietraject kunnen en mogen doen.”

Volgens Almatine is het weren van vrouwelijke leiders in de kerk vaak gebaseerd op twee teksten van Paulus. “Dan zegt men: ‘kijk daar staat het toch, vrouwen mogen niet spreken, vrouwen moeten onderdanig zijn aan mannen.’ Maar het is wel heel magertjes als we het op die twee teksten baseren. Ik heb toen gezegd: ik ga gewoon aan het begin van de Bijbel beginnen. En toen kwam ik er steeds meer achter: de Bijbel spreekt eigenlijk heel positief over de positie van vrouwen En dan zie je ook heel veel vrouwen die leidinggevende posities hebben.”

Seksisme

Ze spreekt ook openhartig over haar ervaringen met seksisme. “Ik ben in 2004 naar Zuid-Afrika vertrokken. Daar heb ik best veel seksisme ervaren. Toen ik zwanger was, wilde mijn gemeente geen zwangerschapsverlof betalen. Ik deed toen heel stoer en heb het ook niet genomen. Ik zat een week na de bevalling weer op de kerkenraadsvergadering.

Ook vertelt ze over een zeer ingrijpende gebeurtenis als student in Zuid-Afrika. “Er was een emeritus predikant, dus een predikant die al met pensioen was. Hij was een stuk ouder, al in de zeventig. We hadden een goede band, maar altijd met anderen. Hij heeft mij - redelijk bewust denk ik achteraf - gezegd dat hij met mij wilde spreken en daar was zijn vrouw toen niet bij. Hij heeft mij vastgepakt en zijn tong in mijn mond gedrukt. Echt een aanranding. ‘We hebben zulke goede gesprekken, ik wilde even kijken of er niet ook een seksuele klik is. Iemand die zoveel jaar ouder is, predikant zelfs is en denkt dan dat hij dat even kan testen, dat geeft al aan hoe diep de gedachte zit dat vrouwen er misschien wel om vragen. Het is een vreselijk nare ervaring en heeft ook echt wat met mij gedaan.

Mensen zeggen soms: ik vind het niet goed dat jij predikant bent als vrouw, maar vat dat niet persoonlijk op

Dit onderwerp roept heel veel emoties op. Het raakt je wezen. Mensen zeggen soms tegen mij: ‘ik vind het helemaal niet goed dat jij predikant bent als vrouw, maar vat dat vooral niet persoonlijk op.’ Maar ik vat dat wel persoonlijk op, want het is iets persoonlijks. Je bent nu eenmaal vrouw, dat kan je en moet je ook niet willen veranderen en dat moet ook niet iets zijn wat je tegenhoudt.

De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw

Het hele gesprek met Almatine zie je in de eerste aflevering van De vrouwen van Jezus. Vrouwen spelen in het christendom een soms grotere rol dan wij denken. Altijd zijn er vrouwen geweest die de moed hadden hun eigen weg te gaan. Ook nu. In de online serie De vrouwen van Jezus spreekt Marleen Stelling met vier vrouwen met christelijke wortels over hun belevenissen in a man’s world.

Bekijk de aflevering met Almatine Leede hieronder:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook: 90 procent van de vrouwelijke voorgangers ervaart seksisme

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--