Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Andries en Marije Knevel.

Donald Trump in het klooster

4 september 2020 · 14:21Visie

Update: 15 november 2024 · 10:01

Daar kwamen ze aan. Aarzelend, schutterig, maar ze kwamen. Voorop de man die het langst had geaarzeld, Donald Trump. Daarna een lange rij: Angela Merkel, samen met Ursula von der Leyen, Boris Johnson, Bolsenaro, onze Mark, en warempel ook Poetin, Hillary Clinton, Joe Biden, de oude George Bush jr., Lopez Obrador, Sebastian Kurz, plus wat mannen uit voormalig Oost-Europa, Orbán en de namen die ik telkens weer vergat. En kijk, de paus – hij wilde er absoluut ook bij zijn.

Allemaal mannen en vrouwen die ervoor uit waren gekomen dat ze christen waren en dat het geloof een rol in hun leven speelde. Ik kon natuurlijk niet in hun hart kijken, maar had ze voor een weekend in een klooster uitgenodigd om samen over de wereldproblemen te praten. Want hoe kon het nou dat als je het geloof deelde, er tegelijk zo veel verdeeldheid was?

Het werd een intensief weekend. Eerst gingen we elkaar de voeten wassen. Dat werd natuurlijk ongemakkelijk. Ik had Donald maar niet aan Hillary gekoppeld, dat zou eerder oren wassen geworden zijn. Wel zag ik dat Rutte enthousiast op Poetin af liep. Daarna gingen we samen het avondmaal – of de eucharistie – vieren. Dat mag natuurlijk niet van de verschillende kerkordes, maar de paus had met volle overtuiging dispensatie verleend en voor de oosters-orthodoxe Poetin maakte het niet veel uit.

Vervolgens gingen we twee dagen met elkaar nadenken over de vraag hoe het geloof in Jezus ons inspireert in ons persoonlijke en politieke handelen. En natuurlijk over die allesbeslissende vraag of mannen en vrouwen die in dezelfde God geloven, zich niet veel meer gemeenschappelijk moeten inzetten voor vrede, gerechtigheid en de heelheid van de schepping. Ik mag over die gesprekken niet veel vertellen, maar kan wel zeggen dat er een soort groepsdynamiek ontstond, waardoor de machtige mannen en vrouwen hun harten voor elkaar openden. Het was echt ontroerend om te zien.

Ze beloofden veel aan elkaar, maar of het wat zou worden? En toen...?
Toen werd ik wakker.

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook

      Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief

      Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.

      Lees onze privacyverklaring.