‘Door een goede verbinding met je baarmoeder, begrijp je jezelf ook beter’
28 januari 2023 · 06:45
Update: 26 januari 2023 · 22:00
Luister jij weleens naar je baarmoeder? Dat klinkt misschien wat zweverig, maar therapeute Maud Renard pleit dat we simpelweg wat beter naar ons lichaam mogen luisteren. In haar boek Luisteren naar je baarmoeder deelt Renard een meer gevoelsmatige en holistische visie op de gynaecologie. Zo kwam ze op de term emotionele gynaecologie. Klinkt ingewikkeld? Renard legt ons haarfijn uit wat ze daar nou precies mee bedoelt.
“Tegenwoordig is de gynaecologie erg medisch ingericht. Het komt vaak neer op medicijngebruik en kunstmatige hormonen. Maar als je emoties hierbij betrekt, open je een heel ander gebied van mogelijkheden. Je verbindt het lichaam met wat ons emotioneel raakt in ons leven. Daarmee bedoel ik niet dat ziekten tussen de oren zitten, maar het gaat erom dat gynaecologische aandoeningen en onevenwichtigheden ook een emotionele factor kunnen hebben. Dat is emotionele gynaecologie. Het betekent ook dat aandacht geven aan je emoties je ‘gynaecologische sfeer’ kan kalmeren. Oftewel: het is niet alleen een medisch, maar ook een emotioneel onderwerp.”
Wat was voor uzelf de grootste eyeopener in het hele ontdekkingsproces?
“Mijn verhaal begint met het stoppen met de pil. Ik herontdekte de menstruatiepijnen en de ongemakkelijke premenstruele syndromen. Daarom raakte ik geïnteresseerd in het onderwerp gynaecologie, om eerst voor mezelf oplossingen te vinden. Toen ik in Colombia woonde, ervaarde ik hoe anders de gynaecologische praktijk kon zijn. Daar onderzocht ik natuurlijke hulpmiddelen, bijvoorbeeld door mezelf te behandelen met planten. Maar vervolgens ontdekte ik het verband tussen emoties en gynaecologische aandoeningen. Dat was voor mij echt een schok.”
Het verband tussen emoties en gynaecologie was voor mij een schok
“Ik leerde dat er wetenschappelijk bewijs is voor wat oude kennisbronnen al beweerden, dat was een grote openbaring voor mij. Een andere onthulling ging over stress en het effect daarvan op de menstruatiecyclus. Door die voorouderlijke kennis wist ik dat angst een onevenwichtige menstruatie kan veroorzaken. Een paar jaar later ontdekte ik het verband tussen verschillende stress- en cyclushormonen en dat dat een onbalans in de menstruatie kan veroorzaken. Ik was echt verbaasd dat alles zo met elkaar verbonden is.”
Waarom is onze verbinding met de baarmoeder zo belangrijk?
“Door verbonden te zijn met je baarmoeder, kun je jezelf beter begrijpen en daardoor beter voor jezelf zorgen. Door te luisteren naar haar pijn, haar bloedingen en te weten wat zij nodig heeft, word je echt empowered. Het maakt je autonoom en in staat om te communiceren over je eigen behoeftes en zelf keuzes te maken.”
U zegt dat dit boek ook interessant is voor mensen zonder baarmoeder. Waarom?
“Ik heb het vooral over mensen die een hysterectomie hebben ondergaan en dus geen baarmoeder meer hebben. Ondanks de fysieke afwezigheid van de baarmoeder is het interessant deze ruimte te blijven voelen om de band met jezelf niet te verliezen.”
Wat hoopt u voor de toekomst wat betreft de kennis over emotionele gynaecologie en (de verbinding met) de baarmoeder?
“Ik heb twee dromen: de eerste is dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot fysieke en emotionele gynaecologische kennis, zodat ze hun lichaam en hun intimiteit kunnen terugwinnen.”
Je baarmoeder wil je geen kwaad doen
“De tweede zou zijn om een brug te slaan tussen emotionele gynaecologie en allopathische geneeskunde, neurowetenschappen en endocrinologie, niet om ze gescheiden te houden maar om samen te werken. Tegenwoordig zie ik dat verloskundigen, gynaecologen en chirurgen hun patiënten aanraden zich ook tot emotionele gynaecologie te wenden. Op een dag zou ik graag samen verder willen met deze zaken als één geheel.
Wat is het belangrijkste dat u de lezers van uw boek wil meegeven?
“Ik wil vooral overbrengen dat je lichaam en in het bijzonder je baarmoeder je geen kwaad wil doen. Maar het moet zich wel uiten en gehoord worden. Hoe meer we ons bewust zijn van wat er in ons omgaat, hoe meer we ons thuis voelen in ons eigen lichaam. En dan hebben we ook de energie om de wereld waardig te bewonen. De baarmoeder is het tweede hart van de vrouw: ze heeft haar eigen ritme en reageert op gevoelens. Door een goede verbinding met je baarmoeder, begrijp je je lichaam en emoties ook beter.”
Beeld: Madeleine Photographe
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.