Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Door een goede verbinding met je baarmoeder, begrijp je jezelf ook beter’

Maud Renard schreef het boek ‘Luisteren naar je baarmoeder’

Luister jij weleens naar je baarmoeder? Dat klinkt misschien wat zweverig, maar therapeute Maud Renard pleit dat we simpelweg wat beter naar ons lichaam mogen luisteren. In haar boek Luisteren naar je baarmoeder deelt Renard een meer gevoelsmatige en holistische visie op de gynaecologie. Zo kwam ze op de term emotionele gynaecologie. Klinkt ingewikkeld? Renard legt ons haarfijn uit wat ze daar nou precies mee bedoelt.

Deel:

“Tegenwoordig is de gynaecologie erg medisch ingericht. Het komt vaak neer op medicijngebruik en kunstmatige hormonen. Maar als je emoties hierbij betrekt, open je een heel ander gebied van mogelijkheden. Je verbindt het lichaam met wat ons emotioneel raakt in ons leven. Daarmee bedoel ik niet dat ziekten tussen de oren zitten, maar het gaat erom dat gynaecologische aandoeningen en onevenwichtigheden ook een emotionele factor kunnen hebben. Dat is emotionele gynaecologie. Het betekent ook dat aandacht geven aan je emoties je ‘gynaecologische sfeer’ kan kalmeren. Oftewel: het is niet alleen een medisch, maar ook een emotioneel onderwerp.”

Wat was voor uzelf de grootste eyeopener in het hele ontdekkingsproces?

“Mijn verhaal begint met het stoppen met de pil. Ik herontdekte de menstruatiepijnen en de ongemakkelijke premenstruele syndromen. Daarom raakte ik geïnteresseerd in het onderwerp gynaecologie, om eerst voor mezelf oplossingen te vinden. Toen ik in Colombia woonde, ervaarde ik hoe anders de gynaecologische praktijk kon zijn. Daar onderzocht ik natuurlijke hulpmiddelen, bijvoorbeeld door mezelf te behandelen met planten. Maar vervolgens ontdekte ik het verband tussen emoties en gynaecologische aandoeningen. Dat was voor mij echt een schok.”

Het verband tussen emoties en gynaecologie was voor mij een schok

“Ik leerde dat er wetenschappelijk bewijs is voor wat oude kennisbronnen al beweerden, dat was een grote openbaring voor mij. Een andere onthulling ging over stress en het effect daarvan op de menstruatiecyclus. Door die voorouderlijke kennis wist ik dat angst een onevenwichtige menstruatie kan veroorzaken. Een paar jaar later ontdekte ik het verband tussen verschillende stress- en cyclushormonen en dat dat een onbalans in de menstruatie kan veroorzaken. Ik was echt verbaasd dat alles zo met elkaar verbonden is.”

Waarom is onze verbinding met de baarmoeder zo belangrijk?

“Door verbonden te zijn met je baarmoeder, kun je jezelf beter begrijpen en daardoor beter voor jezelf zorgen. Door te luisteren naar haar pijn, haar bloedingen en te weten wat zij nodig heeft, word je echt empowered. Het maakt je autonoom en in staat om te communiceren over je eigen behoeftes en zelf keuzes te maken.”

U zegt dat dit boek ook interessant is voor mensen zonder baarmoeder. Waarom?

“Ik heb het vooral over mensen die een hysterectomie hebben ondergaan en dus geen baarmoeder meer hebben. Ondanks de fysieke afwezigheid van de baarmoeder is het interessant deze ruimte te blijven voelen om de band met jezelf niet te verliezen.”

Wat hoopt u voor de toekomst wat betreft de kennis over emotionele gynaecologie en (de verbinding met) de baarmoeder?

“Ik heb twee dromen: de eerste is dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot fysieke en emotionele gynaecologische kennis, zodat ze hun lichaam en hun intimiteit kunnen terugwinnen.”

Je baarmoeder wil je geen kwaad doen

“De tweede zou zijn om een brug te slaan tussen emotionele gynaecologie en allopathische geneeskunde, neurowetenschappen en endocrinologie, niet om ze gescheiden te houden maar om samen te werken. Tegenwoordig zie ik dat verloskundigen, gynaecologen en chirurgen hun patiënten aanraden zich ook tot emotionele gynaecologie te wenden. Op een dag zou ik graag samen verder willen met deze zaken als één geheel.

Wat is het belangrijkste dat u de lezers van uw boek wil meegeven?

“Ik wil vooral overbrengen dat je lichaam en in het bijzonder je baarmoeder je geen kwaad wil doen. Maar het moet zich wel uiten en gehoord worden. Hoe meer we ons bewust zijn van wat er in ons omgaat, hoe meer we ons thuis voelen in ons eigen lichaam. En dan hebben we ook de energie om de wereld waardig te bewonen. De baarmoeder is het tweede hart van de vrouw: ze heeft haar eigen ritme en reageert op gevoelens. Door een goede verbinding met je baarmoeder, begrijp je je lichaam en emoties ook beter.”

Beeld: Madeleine Photographe

‘Luisteren naar je baarmoeder’

door Maud Renard, €21,99 Kosmos.

‘Luisteren naar je baarmoeder’

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--