Durf jij over hokjes heen te kijken?
Hoe zit het met jouw amandelkern?
Discriminatie en vooroordelen vanwege kleur, afkomst, geaardheid of geloof. Het komt vaker voor dan we denken en soms doen we er ongemerkt zelf aan mee. Hoe zit dat? Giovanca Ostiana, Tijs van den Brink en Erik Scherder zoeken het uit middels Het Grote Hokjesexperiment.
Er zijn ingrijpende verhalen over vooroordelen en het effect dat dit heeft op mensen. Er zijn ook overeenkomsten al moet je deze wel willen zien.
Erik Scherder
Hoogleraar neuropsychologie, ook wel hersenwetenschapper, Erik Scherder heeft zelf ook last van vooroordelen. Wat gebeurt er in je hersenen met een vooroordeel? Er is in je brein een speciaal deel dat hiervoor verantwoordelijk is. De allereerste indruk wordt in een fractie van een milliseconde gevormd. Met het scannen van een gezicht, de vórm van een gezicht én de contouren van iemand is het oordeel er al. De amandelkern in je hersenen speelt hier een rol bij, hier worden gevoelens en emoties verwerkt. In dit hele kleine deel van je hersenen wordt je mening gevormd, of iemand bij jouw 'soort' past, of je iemand leuk vindt of niet. Hoe zit het met jou?
Heb jij last van hokjesdenken?
Vooroordelen
In de uitzending zijn 7 groepen te gast waar een vooroordeel aan kleeft. Herken jij ze?
- De 60-plussers kunnen het tempo niet meer aan.
- Mensen van kleur komen vaak in aanraking met de politie.
- LHBTIQ+ers hebben een vrije seksuele moraal.
- Joden zijn goed met geld.
- Dikke mensen leven ongezond.
- Moslims zijn een bedreiging.
- Mensen met een beperking zijn zielig.
Nieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je de uitzending van Het Grote Hokjesexperiment terugkijken? Dat kan, kijk de uitzending terug via NPO Start.
Ook interessant voor jou?
Kies jij voor de mens achter een vooroordeel?
Ik ken je niet, maar ik weet precies wie je bent
Geschreven door
José Broekhuizen