Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Echt luisteren gaat om erkenning geven

Luisterexpert Harry van de Pol legt uit

Uit onderzoek van Alpha Nederland blijkt dat 34,5% van de respondenten vindt dat zijn of haar partner niet goed (genoeg) luistert. Hoe word je wel een goede luisteraar? Volgens Luisterexpert Harry van de Pol gaat het bij luisteren vooral om erkenning.

Deel:

Harry van de Pol: ‘’Het mooiste wat je een ander kunt geven is erkenning. Dat je hardop onder woorden brengt wat je bij die ander hoort, ziet en ervaart. Stel jezelf daarvoor drie vragen in je hoofd:

HOREN:           Wat hoor ik de ander nou vooral zeggen?
AANVOELEN   Hoe moet dat voor haar/ hem zijn?
BEGRIJPEN      Waar heeft zij/hij behoefte aan?


Stel de vragen niet hardop aan de ander, want dan voelt je gesprekspartner zich bevraagt. De antwoorden op deze vragen die jij jezelf stelt tijdens het luisteren deel je wel hardop in het gesprek. Zodat die ander merkt dat jij hem gehoord, aangevoeld en begrepen hebt. Zo geef je hem erkenning.’’

Met deze vragen kun je het niet fout doen

‘’Mensen zijn tijdens een gesprek vaak te druk met hoe ze overkomen. Om wat voor indruk ze achterlaten. Dat leidt af van het luisteren. Met deze vragen in je hoofd, kun je het niet fout doen. Het ergste wat er kan gebeuren als je erkenning geeft, is dat de ander zegt: ‘Nee, helemaal niet, ik ervaar het meer zo…’ Dan weet je dat ook weer (en de ander ook). Als je het niet gezegd had, had je dat niet geweten en de ander dus niet goed begrepen.’’

Echt contact maken

‘’Het gaat erom wat er beweegt bij de ander. Wat de ander raakt. Dan heb je echt contact. Dat vergeet iemand niet meer en kan het zomaar zijn dat hij later zegt: ‘Ik weet niet eens meer hoe hij heet, maar ik had daar zo’n leuk contact mee.’ Dat blijft je bij.’’ 

Samenvattend, ‘zo word je een goede luisteraar’

Laat het maken van een goede indruk los. Het gaat er niet om dat je bepaalde informatie van iemand verzamelt, het gaat erom dat je erkenning geeft aan de ander. Dat doe je door tijdens het gesprek de drie vragen in je hoofd te stellen. Als je denkt een antwoord te hebben op een van die vragen, deel je die met de ander. Daar kun je vervolgens over doorpraten. Kortom: niet luisteren om informatie te krijgen, maar luisteren om contact te maken.

Nog niet genoeg gehoord over dit onderwerp? Luisterexpert Harry van de Pol schreef het boek: Harthorend – luisteren voor professionals.

Werken aan tijd voor elkaar

Uit onderzoek van Alpha Nederland blijkt dat veel partners beter met elkaar willen praten en naar elkaar willen luisteren dan nu het geval is. Lees hier meer over het onderzoek.

Lees ook: Door actief te luisteren kunnen we niet alleen horen naar wat God zegt, maar ook Zijn hart erachter verstaan. Deze gebedstips helpen je daarbij.

 

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--