Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een ode aan de Matthäus Passion: 'Matthäus aan de Maas'

'Iedere noot heeft de potentie je te raken'

De oorspronkelijk drie uur durende Matthäus Passion van Bach is voor het EO-evenement 'Matthäus aan de Maas' teruggebracht naar negentig minuten. Maar dat is niet het enige. Dirigent Patrick van der Linden: “Als we ’m alleen hadden ingekort, had ik het helemaal niets gevonden, maar dit wordt een heel bijzondere productie.”

Deel:

Patrick van der Linden, dirigent en bedenker van de aanpassingen in het stuk, omschrijft Matthäus aan de Maas op 21 maart in Ahoy Rotterdam als een “educatieve ode aan de Matthäus”, waarbij de kracht van de muziek overeind blijft staan. Volgens hem moet je het niet vergelijken met een klassieke uitvoering van de Matthäus Passion. “Het is iets heel anders geworden.” Natuurlijk worden er delen van Bachs meesterwerk uitgevoerd, maar daarnaast vertellen liefhebbers wat het stuk voor hen betekent. En waar de rol van de ‘evangelist’ normaal gesproken wordt uitgevoerd door een tenor, is er in Ahoy een verteller die delen van het Matteüs-evangelie deelt met het publiek. “De evangelist is de rode draad in het stuk,” legt Patrick uit. “Hij brengt personen als Jezus, de farizeeën en de discipelen ten tonele, en laat ze tekst zingen door groepen mensen of door het koor heen. Zoals bijvoorbeeld het volk dat ‘Kruisigt Hem!’ roept.

Enorm koor

De dirigent benadrukt dat het Ars Musica Orkest en de solisten – Maria Fiselier, Maarten Koningsberger, Johannette Zomer, Fabio Trümpy en Raoul Steffani – geweldig zijn en samen een overweldigende uitvoering zullen neerzetten. “Zij zijn allemaal door de wol geverfd.” Maar naast de ervaren muzikanten, mag iedereen zich aanmelden om mee te zingen in een enorm koor van honderden mensen. “Dat vind ik spannend. Normaal gesproken weet ik welke zangers ik tot mijn beschikking heb en wat hun kwaliteiten zijn. Nu weet ik dat niet, maar ik vind het erg leuk met zo veel verschillende mensen aan dit muziekstuk te kunnen werken. Op die manier presenteer je de Matthäus Passion aan een breder publiek en daar doen we het eigenlijk voor.”

Een stuk vol menselijke emoties

“Het verhaal gaat over verraad en straf, maar ook over vergeving,” vertelt Patrick over het eeuwenoude stuk van Bach. “Daarnaast is het een verhaal dat gaat over Jezus, en kent het zo ontzettend veel menselijke emoties. Het zijn universele thema’s die ons allemaal raken. Als je het muziekstuk luistert, onderga je eigenlijk het drama.” De dirigent, die zelf gelovig is, vindt het krachtig dat dit muziekstuk je kan blijven raken. “Op het moment dat ik aan het dirigeren ben, heb ik natuurlijk een andere taak, maar het is wel een verhaal dat me steeds opnieuw treft.” Een favoriet gedeelte heeft hij niet, of: “Eigenlijk is dat ieder moment. Er is geen moment dat slecht of ondermaats is. Alle passages zijn zo goed en zo volmaakt, dat alles de potentie heeft je te raken. Iedere noot.”

Overtuigen van het prachtige werk van Bach

Patrick moedigt iedereen die van de Matthäus Passion houdt aan om te komen. “Maar juist ook degenen die er wel van hebben gehoord, maar dachten dat het muziekstuk niet aan hen besteed is, zijn welkom. Ik zou je er dan graag van overtuigen hoe prachtig het is.” Volgens Patrick is dit een mooie kans voor nieuw publiek om dit muzikale stuk over het lijdensverhaal van Jezus te horen en mee te maken. “Het zou fantastisch zijn als er mensen in de zaal zitten die het stuk niet kennen en die daarna zeggen: ‘Ik zou graag nog eens de hele Matthäus Passion willen beluisteren.’”

Kom naar de opnames

Matthäus aan de Maas wordt op Goede Vrijdag uitgezonden op NPO 2, maar de opnames vinden plaats op zaterdagavond 21 maart. U bent van harte welkom bij dit bijzondere evenement in Ahoy Rotterdam. Tot 15 februari kunt u hier een ticket kopen, en als EO-lid ontvangt u € 10,- korting per ticket. 

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--