Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Eerst Dit'-dominee Reinier Kramer in podcast Levensbepalend

Een gesprek over theologie, geloofsvragen en predikant zijn in een dorpskerk

In de podcast ‘Levensbepalend’ is dominee Reinier Kramer te gast. Je kent hem misschien van zijn overdenkingen in de podcast ‘Eerst Dit’. Toen Reinier theologie studeerde in Kampen wist hij één ding zeker: ‘Ik word nooit dominee in een dorpskerk’. Toch is dat precies wat er is gebeurd. Niet lang geleden was hij predikant in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk van Spakenburg. Sinds een poosje werkt hij in het Overijsselse Bergentheim.

Deel:

Reinier (1979) groeit op in een ondernemersgezin in de Zaanstreek. Het gezin is lid van de Vrijgemaakte Kerk, wat opmerkelijk is in een omgeving die niet heel kerkelijk is. Reinier is de middelste van vijf broers. Vooral met zijn oudere broer Peter heeft hij een sterke band. Maar Peter wordt ziek, hij krijgt kanker. Reinier kijkt erg op tegen zijn broer die een rotsvast vertrouwen heeft in God. Als zijn broer na vier jaar ziekte komt te overlijden roept dit allerlei vragen op bij Reinier. Die vragen komen niet meteen. Maar tijdens zijn studie Theologie in Kampen komen deze vragen steeds meer naar boven.

Dietrich Bonhoeffer en Tim Keller

Reinier besluit zijn studie theologie af te breken. Hij werkt een tijd als leraar en werkt ook een tijdje in het familiebedrijf. Belangrijk voor hem is het moment dat hij het boek ‘Navolging’ van de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer leest. ‘Ik besefte me voor het eerst dat het allemaal om Christus draait’, vertelt hij. De boodschap van genade krijgt voor hem een nieuwe lading. Een moment dat daarmee verbonden is, is zijn reis naar New York. Reinier volgt een aantal maanden een opleidingstraject bij de bekende dominee Tim Keller. Van hem leert hij dat kerk zijn alles te maken heeft met context; met de omgeving waarin die kerk zich bevindt.

Dominee in Spakenburg en Bergentheim

Uiteindelijk besluit Reinier toch zijn studie theologie af te ronden. Hij stelt zich beroepbaar als dominee. Tot zijn verrassing komen er vooral beroepen binnen van kerken uit de regio. Uiteindelijk gaat hij in op een beroep in Spakenburg. Reinier beseft zich dat er heel veel aan gemeentestichting gedaan moet worden binnen bestaande kerken. In Spakenburg krijgt Reinier contact met jongeren die drugsverslaafd zijn. Ze zijn lid van de kerk maar zitten zondag niet in de kerkbanken. Reinier brengt hier verandering in al zorgt dat ook wel voor frictie binnen de kerk. Onlangs zijn twee van deze jongeren overleden. Dat grijpt Reinier aan. Hij vertelt dat hij veel van Christus heeft ervaren in het contact met deze jongeren. 

Sinds september 2018 is ds. Kramer verbonden aan de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Bergentheim. 

Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.

--:--