Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO Metterdaad viert 50-jarig jubileum met Nederland Zingt

Het programma vertelt de verhalen van mensen in nood

In het Museum of Humanity in Zaandam blikt Mirjam Bouwman samen met EO-directeur Arjan Lock terug op al die jaren waarin mensen in nood een gezicht kregen. En natuurlijk wordt er veel gezongen. Liederen van dank aan God en hoop voor de wereld. Rode draad in deze jubileumaflevering vormt die bekende opdracht uit de Bijbel over omzien naar elkaar:

Deel:

“Want Ik had honger en jullie gaven Mij te eten, Ik had dorst en jullie gaven Mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen Mij op, Ik was naakt en jullie kleedden Mij. Ik was ziek en jullie bezochten Mij, Ik zat gevangen en jullie kwamen naar Mij toe” (Matteüs 25 vers 35-36).

Arjan Lock haalt in de uitzending herinneringen op aan de bevrijding van Demson in Ghana, een jongetje dat als slaaf werkte op een vissersboot. Ook vertelt hij over zijn reizen naar verschillende vluchtelingenkampen en over de talloze dappere dokters die onder de meest primitieve omstandigheden hun werk moeten doen. Zo ook oogarts dokter Richard uit Congo. Arjan: “Een paar dagen moesten we reizen door de middle of nowhere met landrovers over gevaarlijke bruggetjes en verder met een kano. Dat was het werkgebied van dokter Richard. Mensen kwamen blind of bijna blind binnen en gingen ziend weer weg. Daar werd ik stil van.”

Wat leveren projecten op?
We blikken terug, maar zien ook hoe het nu gaat bij sommige projecten. Hoe is het bijvoorbeeld in Zimbabwe, waar dankzij een nieuwe landbouwmethode verbluffend meer mais geoogst kon worden? We haalden geld op om dit goede nieuws met meer boeren te delen, is dat gelukt? En hoe gaat het op Haïti, waar op 12 januari 2010 maar liefst anderhalf miljoen inwoners plotseling dakloos werden door een aardbeving? Er werd geld ingezameld voor zogeheten Máximahuisjes: kleine prefabwoningen. Worden ze nog gebruikt en hebben ze de tand des tijds doorstaan?

‘Waardigheid teruggeven’

“50 jaar EO Metterdaad heeft de nood in de wereld niet opgelost. Wel vertelt het programma de verhalen van mensen in nood en dat zullen we blijven doen zolang het kan”, zegt Arjan Lock. “En misschien wel het belangrijkste: EO Metterdaad heeft geprobeerd om mensen hun waardigheid terug te geven door het mogelijk te maken dat zij hun talenten ontwikkelen. Kinderen konden naar school gaan, vakopleidingen volgen en een eigen bedrijf opstarten.”

Zingen vanuit Museum of Humanity

Deze jubileumuitzending wordt muzikaal omlijst door liederen die mooi aansluiten bij de thema’s die ter sprake komen.

Nederland Zingt Special: EO Metterdaad 50 jaar

Zaterdag 15 oktober, 17.57 uur, NPO 2

Tekst: Hanneke den Hartog
Beeld: Anne van der Veer

--:--