Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psychiater Esther van Fenema: 'Corona heeft mentale gevolgen'

'We kunnen niet zo goed omgaan met machteloosheid'

Deel:

Waarschijnlijk zijn we nog lang niet van het coronavirus af. Alle maatregelen en zorgen kunnen ook gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van mensen, merkt Esther van Fenema in haar praktijk. Een portret van deze pychiater, die regelmatig te gast is in Dit is de Dag (EO) op NPO Radio 1. 

“Ik zie de eenzaamheid van mensen toenemen. Daarnaast kunnen ze overprikkeld raken als ze thuis met elkaar opgescheept zitten," zegt Esther van Fenema. "Ook zijn ze vaker angstig door onzekerheid over hun gezondheid, maar ook over hun financiële toekomst. We kunnen als mensen niet zo goed omgaan met machteloosheid en onvoorspelbaarheid.”

Heb je tips nu we nog steeds veel thuis zitten?
“Zorg dat je voldoende beweegt, maak een dagplanning met voldoende ruimte voor rust en praat er met anderen over als je het moeilijk hebt. Die contacten zijn belangrijk, desnoods via een beeldscherm. Wees verder matig met telefoongebruik, zeker nu nieuwsapps de hele dag met updates komen.”

Wie is Esther van Fenema?

• 49 jaar.
• Psychiater en violist.
• Ging naar het conservatorium in Utrecht, Amsterdam en Brussel en studeerde geneeskunde in Utrecht en psychiatrie in Leiden.
• Auteur van Het ontstemde brein – psychiater op de muziekpoli.
• Wil met politieke partij NLBeter de zorg in ons land verbeteren.
• Schrijft opiniestukken en is regelmatig te gast op tv en radio, onder meer in Dit is de Dag op NPO Radio 1.

Wat wilde je als kind worden?
“Al vroeg wist ik dat ik violist en dokter wilde worden, en dat is allebei gelukt. Ook wilde ik een tijdje geoloog worden. Ik wroet nu niet in de aarde, maar in de hoofden van mensen. Daarnaast leek visagist me wel wat. Ook dat is op een andere manier gelukt: ik probeer mensen nu niet vanbuiten wat mooier te maken, maar vanbinnen.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Of ik ze nu van God heb gekregen of via mijn genen, ik ben dankbaar voor twee eigenschappen: discipline en lef. In mijn werk als dokter, maar ook als musicus heb ik daar veel aan. Voor mij is het geen verdienste, maar een cadeau dat ik deze eigenschappen in me heb.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Ester, met een mooie rol voor een geëmancipeerde vrouw. Ik ben naar haar vernoemd, zelfs via mijn tweede naam malkah, Hebreeuws voor ‘koningin’. Het verhaal raakt me ook omdat mijn moeder Joods is." 

In het Bijbelverhaal van Ester speelt een geëmancipeerde vrouw een mooie rol

"Mijn ouders hebben me een christelijke opvoeding gegeven, maar tijdens mijn studie werd geloof voor mij een functie van het brein. Het lukt me sindsdien niet meer om te geloven, al mis ik de rituelen en het houvast wel een beetje.”

Wat is je belangrijkste levensles?
“Ik heb geleerd dat het belangrijk is om in mijn leven dankbaarheid te ervaren. Elke dag moet ik van mezelf een aantal dingen opnoemen waarvoor ik dankbaar ben. Dat blijkt heilzaam te zijn.”

Beeld: Joshua Rood

Geschreven door

Bart van Delen

--:--