Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groen Links politicus Lisa Westerveld: ‘De essentie van geloven is dat je mag twijfelen’

Gezien in 'De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw'

Als Groen Links politicus staat Lisa Westerveld voor duurzaam en sociaal. Waarden die naar eigen zeggen voortkomen uit haar Christelijk Gereformeerde opvoeding. Ze vertelt erover in de online serie ‘De Vrouwen van Jezus in de 21e eeuw’.

Deel:

“Als je denkt over ‘wie is nou een politicus?’, dan heb je een beeld in je hoofd van een meneer van middelbare leeftijd met een pak en een stropdas,” begint Lisa Westerveld.

Dat beeld en de reacties op met name social media zorgen ervoor dat ze vooral in het begin van haar periode in de Kamer het gevoel had zich te moeten bewijzen. Die bewijsdrang maakte haar de eerste jaren ook wat angstig. “In het begin twijfelde ik: moet ik wel of niet interrumperen. Stel dat dit een hele domme vraag is. Ik liet me in het begin afschrikken door het beeld dat mensen van je hebben. Het zou niet zo moeten zijn. Je bent immers een verkozen volksvertegenwoordiger. Maar je merkt toch wel dat het soms wat moeilijker is als je niet aan dat stereotype beeld voldoet.”

Ik liet me afschrikken door het beeld dat mensen van je hebben

Ook merkt ze dat ze als vrouw anders wordt bejegend: “Ik had laatst een debat met de woordvoerder van de VVD over corona. Dat was best een goed inhoudelijk debat, volgens mij. En dan krijg je toch terug: ‘wat een bitch fight was dat in de Tweede Kamer’. Als dat twee mannen waren geweest, denk ik dat mensen anders hadden gereageerd.”

Christelijk gereformeerd

Gevraagd naar haar achtergrond, vertelt ze over haar christelijke opvoeding. “Mijn ouders zijn Christelijk Gereformeerd. Bij ons was het twee keer per zondag naar de kerk. Op maandag had in catechisatie, op vrijdag had ik club met de jongeren van de kerk. Het was een hele hechte gemeenschap. Ik merkte wel dat ik op een gegeven moment veel vragen had. In een gemeenschap als de kerk moet er ruimte zijn voor dialoog. Voor verschillende opvattingen. Voor praten en discussiëren over wat er in de Bijbel staat, in plaats van dat het altijd aan je wordt verteld.”

Uiteindelijk neemt Lisa afscheid van de kerk. Maar niet van het geloof: “Ik heb het geloof niet achter me gelaten. Ik twijfel heel veel over heel veel dingen. Ik denk dat dat ook de essentie is van geloven; dat je mag twijfelen en dat je vragen mag blijven stellen. Ik heb die antwoorden niet en ik vind dat ook wel een mooi aspect van het geloof.”

In een gemeenschap als de kerk moet er ruimte zijn voor dialoog

“Wat me ook is bijgebleven is dat vrouwen in de kerk, ook mijn moeder, mij hebben geleerd om altijd voor anderen klaar te staan. Mijn moeder heeft heel veel vrijwilligerswerk gedaan. Mijn ouders waren, zonder dat ze zich ervan bewust waren, heel erg bezig met duurzaamheid. Dat zit in wie ik nu ben geworden. Ook in Groen Links trouwens. Ik denk dat mijn ouders mij dat onbewust hebben meegegeven, ondanks dat zij helemaal geen Groen-Linksers zijn.”

De Vrouwen van Jezus in de 21e eeuw

Het hele gesprek met Lisa zie je in de vierde en laatste aflevering van De vrouwen van Jezus in de 21e eeuw. Vrouwen spelen in het christendom een soms grotere rol dan wij denken. Altijd zijn er vrouwen geweest die de moed hadden hun eigen weg te gaan. Ook nu. Marleen Stelling spreekt met vier vrouwen met christelijke wortels over hun belevenissen in a man’s world.

Bekijk de aflevering met Lisa Westerveld hieronder:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--