Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hartmut Ewert, piloot en 'huiscomponist' van 'Rail Away'

'Om wat afleiding te hebben, ging ik vliegen'

Deel:

Hartmut Ewert werd geboren in Stuttgart, groeide op vlakbij het Zuid-Duitse stadje Weil der Stadt, maar belandde door zijn studie – en uiteindelijk de liefde – in Nederland. Hij is de huiscomponist van het EO-programma Rail Away. Een portret van deze veelzijdige man, die behalve musicus al bijna twintig jaar verkeersvlieger is bij het Duitse Lufthansa. 

“Allereerst heb ik voor een leven in de muziek gekozen," vertelt Hartmut Ewert als we hem opzoeken in zijn woonplaats Oosterbeek. "Jarenlang verzorgde ik (film)muziek en audionabewerking voor omroepen. Een succesvol, maar druk bestaan. Om wat afleiding te hebben, ging ik vliegen in kleine zweef- en motorvliegtuigjes, eigenlijk een hobby uit mijn jeugd."

Wie is Hartmut Ewert?

• 52 jaar
• Piloot, pianist en componist
• Studeerde bedrijfseconomie, ging naar het conservatorium en deed een vliegopleiding
• Componeerde de muziek voor talloze tv-programma’s, waaronder de EO-programma’s Het zal je maar gebeuren, Wereld van verschil en De dorpsdokter, maar ook voor afleveringen van de Duitse krimiserie Tatort
• 
‘Huiscomponist’ van het reismagazine Rail Away, waarvan de EO rond Kerst een reeks nieuwe afleveringen uitzendt

"Via een geluidstechnicus die ook gezagvoerder bij Martinair bleek te zijn, kwam ik op het idee voor een tweede carrière. Maar muziek is altijd mijn grootste passie gebleven, zoals mijn vrouw zegt: ‘Je bént muzikant en je kúnt vliegen.’”

Is 'Rail Away' niet te duurzaam voor een piloot?
Lachend: “Het is nog ‘erger’: ik veroorzaak de geluidsoverlast en vervuiling waartegen mijn vrouw – fractievoorzitter van GroenLinks in onze woonplaats – ten strijde trekt. Maar ik probeer in mijn privéleven duurzame keuzes te maken en hopelijk zullen vliegtuigen over een paar jaar steeds vaker op waterstof gaan vliegen. Bovendien ligt er ook een verantwoordelijkheid bij mensen die een vliegreis boeken.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Hartmut Ewert Rail Away
Hartmut Ewert componeert thuis in zijn studio de muziek bij het EO-treinreisprogramma 'Rail Away'. Credits: Bart van Delen en Shutterstock.

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met filmmusicus en dirigent John Williams, die de muziek van Schindler’s List, Stars Wars, Indiana Jones en vele andere films geschreven heeft. In mijn ogen is Williams de Mozart van de filmmuziek.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Een boek dat veel indruk op me gemaakt heeft, is Thinking fast and slow van psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. In zijn boek maakt hij korte metten met de rationeel denkende mens. Ons onderbewuste heeft een veel grotere invloed op ons denken en onze beslissingen dan we ooit hadden gedacht.”

'Mijn vrouw weet dat muziek mijn passie is: ‘Je bént muzikant en je kúnt vliegen’’

Waar staat de mooiste kerk?
“Toen ik op het Canadese Montreal vloog, bezocht ik daar vaak de Notre-Dame. Aan de buitenkant niet de mooiste kerk, maar binnen zijn er prachtige muurschilderingen en gebrandschilderde ramen. Maar ik kan ook genieten van kleine kerkjes in Frankrijk, bijvoorbeeld in de Languedoc, waarin je oude invloeden binnen het christendom terugziet.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hartmut Ewert Rail Away Notre Dame Montreal
Als Hartmut Ewert op het Canadese Montreal vliegt, brengt hij graag een bezoek aan de Notre-Dame. Credits: Bart van Delen en Shutterstock.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Job geeft het vraagstuk van het lijden mooi weer, waarop geen makkelijke antwoorden te geven zijn. Ook het verhaal van arbeiders in de wijngaard is een van mijn favorieten. Iedere arbeider krijgt evenveel loon, hoelang hij ook gewerkt heeft. Maar ook de gelijkenis van de verloren zoon moet ik noemen. Hoe ver je ook bent afgedwaald, je kunt altijd bij God terugkomen.”

Rail Away

Iedere werkdag, 16.30 uur, NPO 2

Beeld: Bart van Delen en Shutterstock

Geschreven door

Bart van Delen

--:--