Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hemelvaart is Jezus’ troonsbestijging

Wat betekent Hemelvaart eigenlijk?

Vandaag is het Hemelvaart - één van de minst bekende christelijke feesten. Met Kerst hebben we allemaal wel een gevoel, bij Pasen kunnen christenen ook wel veel uitleggen, maar Hemelvaart? Wat betekent dat feest eigenlijk?

Deel:

Het verhaal laat zich makkelijk samenvatten: Jezus is gekruisigd, maar vertoont zich in de 40 dagen daarna regelmatig aan zijn groep studenten. Ze praten met hem, ze raken hem aan, hij eet met ze… Maar de 40ste dag verschijnt hij voor het laatst en verdwijnt hij in een wolk. De precieze datum wordt soms zelfs berekend: 15 mei 33.

Jezus zelf had al aangekondigd dat dit ging gebeuren en er meteen een pittige uitleg bij gegeven: hij zou dan op de troon in de hemel plaatsnemen. Hemelvaartsdag viert dus Jezus’ troonsbestijging. Hij wordt op dat moment beëdigd als koning van het heelal.

Staat er een echte troon in de hemel?

Betekenis

De belangrijkste vraag is, denk ik, wat dit eigenlijk betekent. Staat er een echte troon in de hemel? Wat is dat, een "koning" die het heelal "regeert"? Wat moet je je daarbij voorstellen?

Ik denk dat het beelden zijn voor de hoogste vorm van invloed. Een koning is geen dictator of programmeur, en heeft geen totale controle. Hij neemt wel de grote beslissingen, hij is de machtigste persoon in het land en elke tegenstander kan hij aan. Althans, een echte koning - niet zo’n symbolische als we tegenwoordig in Nederland hebben.

Hemelvaartsdag geeft dus een antwoord op de vraag, een van de belangrijkste trouwens die je kunt stellen: wat is het grootste en sterkste in het heelal? Wie heeft er uiteindelijk de touwtjes in handen en bepaalt uiteindelijk je lot?

Het antwoord van Hemelvaartsdag is dan dus Jezus. En gelukkig maar. Er zijn ook allerlei andere antwoorden mogelijk: de natuurwetten, het noodlot, de vergankelijkheid, Satan misschien zelfs, of andere kwade geesten. Dat zou een tamelijk naargeestig heelal worden, dat uiteindelijk duister of leeg is. Maar Hemelvaartsdag viert dat er een persoon op de troon van het heelal zit die bovendien de mooiste persoon denkbaar is.

Wat natuurlijk meteen de vraag oproept: was Jezus eerder dan nog geen koning? En wie was daarvoor dan koning?

De kern

De hemel kan hier op aarde gebeuren

Het christendom draait om de dood en opstanding van Jezus. Toen, is de overtuiging, drong God op een unieke manier door in onze geschiedenis. Bij de kruisiging gebeurde totale liefde en bij de opstanding totaal leven. Voorheen was dat onmogelijk. Liefde verloor het altijd van cynisme. Het leven verloor het altijd van de dood. Maar bij Jezus, toen alles op alles stond, en het uiterste werd geprobeerd om hem te laten falen, won hij. Toen bleek dat de sterkste machten in dit heelal goedaardig zijn. God kan zich verbinden met onze tijd. De hemel kan hier op aarde gebeuren.

Wie was hiervoor koning? Het ligt er een beetje aan hoe letterlijk je de Satan neemt, maar dat dus: het cynisme en de dood waren koning. Die wonnen uiteindelijk telkens. Tot Jezus kwam dus. 

Eigenlijk werd Jezus toen al de nieuwe koning. Hemelvaartsdag lijkt daar een soort bevestiging van, de officiële troonsbestijging 40 dagen later. Jezus lijkt eerst nog even het een en ander te moeten rechtzetten met zijn studenten. Hij moet ze nog de laatste instructies geven. Dan kan hij eindelijk beginnen met zijn hoofdtaak: het regeren van ons heelal. Oftewel: het subtiel beïnvloeden van onze geschiedenis in de goede richting.  

Dat vier je met Hemelvaartsdag: dat het grootste en sterkste in dit heelal een liefdevol, toegewijd en gul persoon is.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--