Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri Bontenbal: 'Missie op het gebied van duurzaamheid'

Verenigingsraad stemt unaniem voor kandidatuur als lijsttrekker

Henri Bontenbal is zo goed als zeker de nieuwe lijsttrekker van het CDA. De verenigingsraad van de partij heeft namelijk unaniem voor zijn kandidatuur gestemd. Gezien dit sterke mandaat is het onwaarschijnlijk dat een tegenkandidaat voldoende steun krijgt om Bontenbal uit te dagen.

Deel:

Henri is een bevlogen politicus met veel technische kennis. Maar hij heeft ook een melancholische kant en moet af en toe zijn emoties afreageren op een piano.

Sinds twee jaar zit hij in de Tweede Kamer. Hij nam in eerste instantie tijdelijk de zetel over van Pieter Omtzicht. Sinds het vertrek van Mona Keijzer zit hij definitief in de Kamer.

"Mijn CDA is een wij-partij, in de tijd waarin het ik-tijdperk op zijn einde loopt", zei Bontenbal in zijn eerste toespraak als nieuwe lijsttrekker. "Progressieve en liberale partijen zetten het individu voorop, terwijl het CDA een sterke samenleving wil." Bontenbal nam daarmee afstand van VVD en D66, met wie zijn partij jarenlang in het kabinet zat. Hij benadrukte dat zijn partij vanuit het midden politiek wil voeren, maar noemde de visie van de partij ook sociaal en conservatief.

In oktober 2021 ging presentator Elsbeth Gruteke in een podcast een uur lang met Henri Bontenbal in gesprek over de bepalende momenten van zijn leven.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jeugd in gereformeerde gemeente

Henri groeit op in een groot gezin in de Rotterdamse wijk Lombardijen, een wijk die op dat moment kampt met verloedering en criminaliteit. Het gezin Bontenbal is op zondagen te vinden in de gereformeerde gemeente. In het gezin wordt veel gelezen en gediscussieerd. Henri gaat na de middelbare school natuurkunde studeren in Leiden. Tijdens die studie raakt hij geïnteresseerd in de klimaatproblematiek.

Depressiviteit

Henri kampt als student met gevoelens van depressiviteit. Dit heeft voor hem alles te maken met de grote vragen van het leven die hem zwaar vallen. Hij leest veel in die tijd, bijvoorbeeld over de Holocaust. "Boeken lezen is soms gevaarlijk," zegt Henri in Levensbepalend. De vragen die hem aanvliegen, hebben ook veel met geloof te maken. Hoewel Henri zichzelf als christen beschouwt, zegt hij: "Ik ben geen groot gelovige; ik ben jaloers op mensen die dat wel zijn."

Boeken lezen is soms gevaarlijk

Ook het ouderschap is voor Henri Bontenbal bepalend. Hij is met zijn vrouw vader van twee zoons. "Kinderen krijgen is niet vanzelfsprekend, het is ja zeggen tegen het leven," zegt de politicus in Levensbepalend. "Het is een existentiële keuze." 

CDA in zwaar weer

Twee jaar geleden breekt er een nieuw hoofdstuk aan in het leven van Henri. Hij komt in de Tweede Kamer voor het CDA, waar hij een fris geluid wil laten horen op het gebied van klimaat. De partij zat met het vertrek van Mona Keijzer en Pieter Omzigt in zwaar weer. Het gevoel is soms bijna: ‘Sorry dat we bestaan’. Toch omschrijft hij de sfeer in de fractie als goed. Henri heeft een missie op het gebied van duurzaamheid. Hij ziet de landbouwsector en grote bedrijven niet als 'bad guys’. "bedrijven kunnen een force for good zijn," vindt Henri. 

Luister naar 'Levenbepalend' met Henri Bontenbal

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, huwelijk, scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend spreekt Elsbeth Gruteke met mensen over deze bijzondere momenten. Luister hier naar het gesprek met CDA-Kamerlid Henri Bontenbal

--:--