Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri Bontenbal wil helpen om CDA nieuw gezicht te geven

Kamerlid: 'Duurzaamheid hoort juist bij mijn partij'

Deel:

Het afgelopen jaar maakte Henri Bontenbal (CDA) zijn entree in de Tweede Kamer. Het is politiek een bewogen tijd, zeker voor zijn partij. Toch is hij met veel energie aan zijn nieuwe taak begonnen. Duurzaamheid is zijn favoriete onderwerp. Het hoort in zijn visie helemaal bij zijn partij thuis.

“Ik val met mijn neus in de boter, want ik vind het een sport om mijn plaats in te nemen op een plek waar het niet makkelijk is," antwoordt CDA'er Henri Bontenbal op de vraag hoe het is om juist in deze tijd Kamerlid te worden. "Onze partij zit in zwaar weer en we zijn betrokken bij de formatie van een kabinet dat belangrijke onderwerpen moet aanpakken. Ik hoop dat we grote stappen zetten op klimaatgebied en ik wil graag helpen om het CDA een nieuw gezicht te geven.”

Wie is Henri Bontenbal?

• 39 jaar
• Studeerde natuurkunde in Leiden
• Werkte na zijn studie onder meer als adviseur op het gebied van duurzaamheid
• Was bij het CDA beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie en werkte voor het Wetenschappelijk Instituut van de partij
• Verving dit jaar Pieter Omtzigt en later Harry van der Molen als Kamerlid
• Was onlangs te gast in de EO-podcast Levensbepalend 

Hoort duurzaamheid niet bij GroenLinks?
“Het is juist een onderwerp dat typisch bij het CDA hoort," zegt Henri Bontenbal, die graag van modern rentmeesterschap spreekt. "Volgens mij moeten we niet zulke veroordelende, dreigende taal spreken over grote bedrijven – alsof we daar eigenlijk vanaf moeten. Dat is een verschil met de linkse partijen. Een tweedeling tussen ‘fossiel’ en ‘groen’ lost niets op. Wel moeten we die bedrijven op hun verantwoordelijkheid wijzen en helpen om een ander verdienmodel te vinden.”

Wat ontroert je?
“Het leed van de wereld drukt als een last op mijn schouders. Mijn leven zou een stuk makkelijker zijn als ik me daarvoor beter kon afsluiten. De keerzijde van mijn karakter is dat schoonheid me ook enorm raakt. Een mooi concert kan me ontroeren, vanwege de schoonheid, troost en melancholie die ik daarbij ervaar.”

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Lahav Shani, de nieuwe dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het lijkt me een fantastische ervaring om met dat orkest de Zesde Symfonie van Tsjaikovski uit te voeren.”

Ik kan het leed van de wereld niet goed van me afzetten

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Als ik na een lange werkdag terugrijd naar Rotterdam, luister ik graag naar ‘Jesus to a child’ van George Michael. Deze artiest was homo in een tijd waarin dat minder makkelijk geaccepteerd werd dan nu. Het nummer gaat over een vriend die hem ontvallen is en het suggereert dat er een liefdesrelatie was. Er klinkt veel verdriet en tederheid door in dit lied, met de metafoor van Jezus’ tederheid voor een kind.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De geschiedenis van Jezus en de overspelige vrouw vind ik heel fascinerend. Hij veroordeelt haar niet, maar geeft haar een nieuwe start. Ik denk dat dit de kern is van Jezus’ boodschap en een voorbeeld voor ons in deze tijd, waarin mensen via social media keihard met elkaar afrekenen.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Een boek dat ik zeker mee zou nemen naar een onbewoond eiland is Mintijteer van de Duitse schrijfster Esther Maria Magnis. Het gaat over een meisje dat haar kinderlijke geloof kwijtraakt door ziekte en dood in haar familie. Ik herken haar zwaarmoedigheid en vragen naar de zin van het leven. De manier waarop je als lezer haar gedachten, worsteling en zoektocht naar geloof volgt, raakt me bij het lezen van dit boek.”

Beeld: Leonard Walpot

Geschreven door

Bart van Delen

--:--