Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Herman Zondag, directeur AFAS Software:

'Dit had ik als 17-jarige nooit kunnen dromen'

“Ik dank de hemel op mijn blote knieën dat ik op mijn 30e niet had wat ik nu heb gekregen. Waarom? Omdat ik denk dat er weinig sterke benen zijn die de weelde kunnen dragen.” Een opmerkelijke uitspraak voor de directeur van een miljoenenbedrijf. Hoe ziet hij ‘geluk’? En hoe kijkt hij naar zijn eigen succes?

Deel:

Als 17-jarige begon Herman Zondag (50) helemaal onder aan de ladder bij wat nu AFAS Software heet. Door enthousiast te werken (“en dankzij de juiste begeleiding”) klom hij hogerop. Al sinds zijn 30e zit hij in het management van dit succesvolle familiebedrijf, inmiddels is hij directeur Operations bij AFAS Software. In Visie-magazine reageert hij deze week op een aantal citaten over geluk, en speciaal voor online koos hij twee extra citaten uit.

De goedlachse Herman geeft leiding aan bijna de helft van de 450 medewerkers en omschrijft AFAS Software als “het leukste familiebedrijf van Nederland”. Herman begon, in zijn eigen woorden, “als krullenjongen”, nadat hij moeizaam de mavo had afgerond. Printers met papier bijvullen, enveloppen dichtplakken – dat soort eenvoudige dingen. 

Geweldig familiebedrijf

De leidinggevende van Herman zag veel potentie in hem en al snel mocht hij meer doen, waardoor hij veel in de praktijk kon leren. Herman: “Als je het over geluk hebt: ik mag echt in mijn handen knijpen dat ik mee mocht in dit geweldige familiebedrijf. Dat ik nu naast de zoons van de oprichters in de directie zit, had ik als 17-jarige nooit kunnen dromen.”

Gratis download: 'Visie Klein Geluk-poster'
Gratis download: 'Visie Klein Geluk-poster'

Een grote misvatting

“Toen ik jonger was, heb ik wel achter het geluk aangezeten.” Hoe? “Door te werken. Soms als een idioot,” bekent hij. “Alles aan de kant schuiven, ten koste van geluk. Zo van: als ik een groter huis heb, of een grotere auto, dan ben ik gelukkig… Nou, dat is een grote misvatting. Met dat ik ouder werd en meer van deze wereld zag, hebben dingen voor mij een andere waarde gekregen. Een goed pak, een fijne auto en een mooi huis? Daar kan ik nog steeds van genieten. Maar materiële zaken zijn voor mij minder belangrijk geworden. Geluk is meer in de ‘kleine dingen’ gaan zitten, zoals luisteren naar een prachtig orgelconcert, of een uitvoering van Bach.”

Bekijk hieronder de video waarin Herman reageert op deze twee citaten: ‘Tevredenheid is de landingsbaan voor geluk’ en ‘Sleur is de houtworm van geluk’.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--