'Het graf van Paulus is terecht een toeristische attractie'
19 juli 2018 · 07:50
Update: 19 november 2024 · 16:09
Sinds 2006 is het graf van Paulus, dat in Rome onder basiliek Sint-Paulus buiten de Muren ligt, toegankelijk voor bezoekers. Inmiddels is het een toeristische attractie geworden. Terecht, zegt journalist en theoloog Hendro Munsterman in EO-Live.
Wie de basiliek bezoekt, ziet een gat in de muur, waardoor je het graf van Paulus kunt zien. “Het is een flinke sarcofaag," vertelt Munsterman. "Hij meet 2 meter 55.”
Archeologisch onderzoek
Hoewel bekend was dat het graf zich onder de basiliek bevindt, is deze pas in 2002 gelokaliseerd. In opdracht van de katholieke kerk hebben archeologen vier jaar onderzoek rond de sarcofaag gedaan. Zij vonden onder meer een marmeren bordje op het graf met de tekst: 'Paulus, apostel, martelaar', dat uit de vierde eeuw na Christus dateert. Op grond van hun onderzoek concludeerden de wetenschappers dat het gevonden graf echt van Paulus was.
Sinds 2006 – na afronding van het archeologische onderzoek en restauratiewerkzaamheden – is het graf voor publiek toegankelijk.
Het graf van Paulus blijft gesloten
Het Vaticaan heeft nooit toestemming gegeven de sarcofaag te openen. Munsterman: “Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er nog ander archeologisch onderzoek gedaan wordt. Als je dingen opent, maak je ook altijd iets stuk. En stel dat je het opent, wat zou je dan weten? Honderd procent zekerheid krijg je natuurlijk nooit als het over historie gaat. Journalistiek zoals we nu kennen, was er toen nog niet.”
Meevaller voor archeologen
“Het is bekend dat Paulus rond het jaar 64 na Christus als martelaar is vermoord," vervolgt Munsterman, "en dat hij twee kilometer buiten Rome werd begraven. Op deze begraafplaats werden ook andere ‘eerste christenen’ begraven.”
In 324 na Christus bouwde keizer Constantijn een basiliek op deze graven. Toen deze in 1823 door brand verwoest werd, is de grond opgehoogd en werd er een nieuwe basiliek gebouwd. “Dat is misschien wel goed geweest: nu kon je onder de basiliek zoeken, zonder deze te verwoesten.”
Toeristische attractie
Wordt dit graf de grote toeristische trekpleister van Rome? “Dat is het al, reageert Munsterman. En hij vindt dat ook terecht: “Rome is de stad van zowel Petrus als Paulus. In de katholieke kerk hebben we Petrus veel in de schijnwerpers gezet. We zijn Paulus een beetje vergeten. Als je zo dicht bij het eerste getuigenis van het christendom kunt komen, is dat heel bijzonder."
Beluister hier het hele gesprek met Hendro Munsterman.
Beeld: Shutterstock
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
Hoe werk je aan vrede in woelige tijden?
Moderne Profeten Evenement 2025: Vrede & Verzet
- Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
Dit is de winnaar van de Zorgprofessional van het jaar-verkiezing 2025
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.