Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Loofhuttenfeest: Wat is dat?

Gods liefde en bescherming herdenken

Vanaf 20 september start de zogenaamde ‘Soekot’. Maar wat houdt dit feest eigenlijk precies in? En waarom wordt het gevierd?

Deel:

Bescherming in de woestijn

In Leviticus 23 is te lezen dat God het volk van Israël de opdracht geeft om ieder jaar een week lang het Loofhuttenfeest te vieren. Zo kan er worden teruggedacht aan hoe God de Israëlieten bescherming gaf in de woestijn.
Toen God de Israëlieten naar het beloofde land Kanaän leidde, sliep het volk in hutten en tenten. Deze hutten worden in het Hebreeuws ook wel ‘soekan’ genoemd.

Gedurende het Joodse Loofhuttenfeest wordt er zo’n hut nagebouwd in de achtertuin of op het balkon. De loofhut is gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijk materiaal en wordt versierd met slingers of vruchten.
In deze hut komen joodse mensen gedurende zeven dagen samen met familie en vrienden. Ze eten daar samen de grote maaltijden, maar er vinden ook bijeenkomsten plaats. Dit alles om te gedenken dat God van hen houdt en hen beschermt.

Jezus vierde ook Soekot

Ook Jezus vierde het Loofhuttenfeest mee. In Johannes 7 lezen we dat Jezus op de achtste dag ging staan en luid begon te roepen dat je bij Hem moest zijn voor water. Hij sprak over echt levend water voor ieder die in Hem gelooft.
Jezus haakte in op het zogenaamde ‘waterplengoffer’ dat op alle zeven dagen had plaatsgevonden. Dit was een gebed om regen, die voor een goede oogst zou zorgen.

Tijdens Soekan wordt namelijk ook gevierd dat de laatste oogst is binnengehaald, namelijk druiven en noten. Omdat het dus ook een oogstfeest is, is het een gebod om gedurende de zeven dagen vrolijk te zijn.

Na zeven dagen Loofhuttenfeest is het weer feest. Op de achtste dag vindt namelijk het 'Sjemini Atseret' plaats. Weten wat dit betekent? Lees hier dan verder. Nog meer lezen over het Loofhuttenfeest? Ook BEAM schreef een artikel over de betekenis van Soekot. 

Geschreven door

Eline de Bruin

--:--