Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe dien je God in je werk?

Stoomcursus Praktisch Geloven #9

Wat heeft God eigenlijk met je werk te maken? Je baan lijkt zo vaak gewoon iets om geld te verdienen, iets wat je maar doet zodat je een beetje prettig leeft. Is het meer dan dat? Nummer #9 in deze tiendelige stoomcursus Praktisch Geloven.

Deel:

De meeste mensen weten niet meer waar het woord ‘beroep’ vandaan komt. Het was Maarten Luther die het in de 16de eeuw bedacht in het Duits. Hij leidde het af van ‘roeping’: God ‘roept’ je vanuit de hemel om iets te doen. Luther vond dat je baan daar ook bij hoort, vandaar dat nieuwe woord.

Het is een hele klus om God goed te verstaan: hij roept dan wel, maar het lijkt van ver te komen, en wat zegt hij eigenlijk?

Christenen denken vaak dat de heilige Geest alleen met gelovigen bezig is

God kan zonder woorden
Een paar misverstanden maken het lastiger God in je werk te zien. Christenen denken vaak, bewust of onbewust, dat de heilige Geest alleen met gelovigen bezig is. En omdat je manager meestal niet gelovig is en het bedrijf waar je werkt geen christelijke missie heeft, voelt het alsof je werk daar weinig met God te maken heeft.

Daarbij hoort het misverstand dat iets expliciet christelijk moet zijn wil het ook echt christelijk zijn. God moet genoemd worden wil God er ook mee te maken hebben.

In beide gevallen denken we dan stiekem tamelijk klein over God. Waarom zou God niet door mensen heen kunnen werken die het zelf niet zo doorhebben? Een echt grote God kan toch ook bezig zijn zonder dat hij genoemd wordt? God is toch niet afhankelijk van onze woorden? Natuurlijk, het is de Geest die geloof geeft, maar dat is toch niet het enige dat de Geest doet?

Leven, liefde, recht, trouw
Jezus kwam op aarde om het koninkrijk van God te ontsluiten. Anders gezegd, hij kroonde God tot koning van deze aarde. Dat was het startsein. Daarmee begon hij een soort sneeuwbaleffect waarbij God op veel meer plekken erkend wordt als koning.

Gods koninkrijk is overal waar leven is, liefde, recht, trouw

Gods koninkrijk is overal waar leven is, liefde, recht, trouw. Het hoeft niet benoemd te worden als ‘Gods koninkrijk’ om het wel te zijn. Het woekert als een mosterdplant ondergronds door en ook de ‘vreemde vogels’, zoals er staat. Iedereen is er welkom. Dat is juist typisch voor Gods koninkrijk.

Dat betekent concreet voor je baan, dat als je bijdraagt aan leven, liefde, recht, trouw, dat je dan Gods koninkrijk verspreidt en bezig bent met iets van God. Je leeft je roeping. Jouw roeping is leven, liefde, trouw, recht. Als je beroep daaraan bijdraagt, heb je Gods stem verstaan. Of anderen dat nu doorhebben of niet.

stoomcursus-praktischgeloven-sticker-schaduw

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--