Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe ziet het leven van een vrouwelijke schaapherder eruit?

‘Ik zie het als een manier van leven’

Zeg het woord ‘schaapherder’ en de meeste mensen zien een beeld voor zich van een oude man met een stok en een hond. Maar klopt dit beeld? Wij spraken Daphne van Zomeren over haar leven als vrouwelijke schaapherder.

Deel:

Daphne van Zomeren (45) is sinds 2017 schaapherder op de Elspeterheide in Elspeet. Ze woont samen met haar partner Marc (die ook schaapherder is) en hun zeven honden. Daphne zorgt dagelijks voor zo’n tweehonderdtwintig schapen. Ze vertelt: “Ik zie schaapherder zijn niet per se als beroep, maar meer als een manier van leven. Het werk met de dieren is namelijk op elk moment van de dag en week in ons leven verweven.”

Ik zie schaapherder als een manier van leven

“Ik begin elke dag om acht uur, dan start ik met de verzorging van de schapen die lammetjes hebben gekregen. Ik geef ze voer, strooi de stal weer op en controleer of alles goed is met de dieren. Daarna ga ik naar de schapen die buiten staan en niet gedekt zijn. Deze dieren verzorg ik ook en, als er tijd is, loop ik vaak met deze schapen de hei op. Daarnaast is er altijd genoeg te doen, bijvoorbeeld met dieren die extra zorg nodig hebben.”

Vrouwelijke schaapherders

Schaapherder worden is steeds populairder. Er zijn circa hondervijftig schaapherders in Nederland, onder dit aantal zijn er ook enkele vrouwen. Schaapherders zijn erg belangrijk voor het behoud van de natuur.

Werken als schaapherder

Ik ben erg benieuwd naar Daphne’s achtergrond. Hoe kom je in de wereld van schapen terecht? “Ik heb eerst een creatief beroep uitgeoefend, namelijk grafisch vormgeving. Ik had hier erg veel plezier in. Op een gegeven moment ging ik wat minder werken en daardoor had ik veel vrije tijd over. Dit zorgde ervoor dat ik veel meer in de natuur kwam, samen met mijn teckeltje Dirkje. Ik merkte dat ik het heel fijn vond om buiten te zijn en met dieren te werken. Zo ben ik toentertijd een activiteitenbureau voor mensen met honden begonnen en heb ik een tijd bij een dierenasiel gewerkt als vrijwilliger. Later kwam bij mij de gedachte op dat ik wel met schapen zou willen werken.”

Opeens was ik vijf dagen in de week op mezelf  aangewezen in een natuurgebied

Daphne meldde zich aan als vrijwilliger bij een schaapskudde en kreeg daar ervaring met de schapen en verschillende honden. Na anderhalf jaar kreeg Daphne onverwachts een baan aangeboden als schaapherder. Ze vertelt: “Dit was een grote stap, want één keer in de week met een schaapskudde, is anders dan vijf dagen in de week. Opeens was ik vijf dagen in de week op mezelf aangewezen in een natuurgebied. Dit was een heel grote overgang, maar ook een heel bijzondere ervaring.”

De dagen van Daphne stonden in het teken van de schapen en honden. Een groot deel van dag ging ze met de kudde mee, zodat de schapen konden grazen. Ook bouwde ze nachtverblijven voor de schapen en deed ze de verzorging van de schapen. Ze sliep tijdens deze periode in een caravan, zodat ze vlak bij de schapen kon zijn. Tegenwoordig is ze voltijd in dienst voor de Stichting schaapskudde gemeente Nunspeet. 

Wandelen op de hei

 “Ik loop veel met de schapen op de hei. Samen met de honden houden we de schapen op hun plek. Ik blijf altijd goed gefocust op de honden en schapen, en zorg dat ze niet weglopen. We lopen soms wel acht uur lang op de hei; acht uur lang volle concentratie en focus. Dit is soms best intensief. De ene dag is makkelijker dan de andere dag. Het weer speelt hier ook een grote rol bij. Als het weer bijvoorbeeld onrustig is, zijn de schapen ook onrustig. Of als er weinig te eten is voor de schapen, lopen we meer kilometers. Hierdoor kan het voor mij soms een pittige dag zijn.”

Het lopen met de schapen op de hei heeft een belangrijke functie

Het stuk op de hei is een groot onderdeel van Daphne’s dag, een erg belangrijk en functioneel onderdeel. “Het lopen met de schapen op de hei doen we niet alleen maar voor het mooie beeld, het heeft ook een belangrijke functie. Dit zorgt ervoor dat de hei goed in stand wordt gehouden en er weer nieuwe jonge hei tevoorschijn komt. Zo hebben de schapen een belangrijke taak in het natuurbeheer.”

Het werk

Daphne werkt voor Stichting schaapskudde gemeente Nunspeet, hierdoor krijgt ze hulp van verschillende vrijwilligers. “Dit zijn vrijwilligers die ook weleens met de schapen de hei op gaan en helpen met de verzorging van de schapen. Naast mijn dagelijkse werkzaamheden, ben ik ook druk bezig om deze vrijwilligers aan te sturen, roosters te maken, activiteiten te organiseren en ben ik bezig met administratief werk.”

Het leven van een schaapherder gaat altijd door; weer of geen weer en zeven dagen in de week, maar dit vindt Daphe niet erg. “De natuur en de dieren zijn zo ontzettend mooi, daar geniet ik elke dag van. Het heeft mij op allerlei vlakken compleet op zijn kop gezet. Zo ben ik nu bijvoorbeeld minder materialistisch en staan de dieren en de natuur nu centraal in mijn leven.”

Benieuwd naar de schaapskudde van Daphne? Bekijk de website hier. 

Beeld: Marc Baars

Lees ook: Herderin Christien: ‘Ik mis mijn schapen'

--:--