Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gratis zonnebrandcrème en meer schaduwplekken tegen huidkanker

Een goed idee?

Oeps, na een middagje ontspannen in het park heeft de zon je huid rood gekleurd. Als het aan de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland ligt, wordt dat verleden tijd. Volgens hun Nationaal Actieplan Huidkanker moeten er meer schaduwplekken komen en op veel meer openbare plaatsen moet gratis zonnebrandcrème worden verstrekt.

Deel:

De stuurgroep is een samenwerking van onder andere de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom met als doel om het aantal huidkankergevallen terug te dringen. Want volgens hen is huidkanker vaak te voorkomen. Bij alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland gaat het bij 52 procent van de gevallen om huidkanker. Daarom moeten we volgens de organisaties af van het idee dat een door zon of zonnebank gebruinde huid gezond is.

Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen.

Het actieplan benadrukt dat maatregelen nodig zijn om met name kinderen te beschermen, en zo huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt namelijk de kans om later huidkanker te krijgen. Maar ook bij buiten sporten, werken of ontspannen moeten we ons beter beschermen tegen de zon.

Voorkomen is beter dan genezen

Daarom moet volgens het actieplan in sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen zonnebrandcrème worden aangeboden en meer schaduwplekken worden gecreëerd in en rond onder meer parken en speeltuinen. Vandaag presenteert de stuurgroep het Nationaal Actieplan Huidkanker aan een delegatie van de net nieuw samengestelde Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Huidkanker is niet zomaar het weghalen van een plekje: de gevolgen zijn vaak groter. Bij ongeveer een derde van de nieuwe patiënten ontwikkelt binnen vijf jaar opnieuw huidkanker, stellen de organisaties. Bescherm jezelf, en de mensen om je heen, dus goed.

Oké, hoe bescherm ik me dan het best?

Djura Piersma, internist-oncoloog met bijzondere aandacht voor melanomen en vicevoorzitter van de regionale tumorgerichte werkgroep melanoom, zegt hierover: “In deze tijd van het jaar is vaak al zonnig, en heeft de zon ook al veel kracht. Veel mensen denken dat zonneschade alleen ontstaat als je verbrandt in de zon, maar het kan ook optreden als je alleen maar bruin wordt. Het is dus belangrijk om je altijd goed te beschermen, en niet in de volle zon te gaan als je dat kunt vermijden. Wees alert, ook bij de voorjaarzon en ook als het niet zo warm is.

Om zonneschade te voorkomen, is het goed om de zon te mijden op het heetst van de dag, regelmatig te smeren met zonnebrandcrème, en bij verandering van moedervlekken de huisarts te raadplegen. Meer schaduwplekken en gratis zonnebrandcrème, zijn een stap in de goede richting.”

De laatste decennia is het aantal gevallen van melanoom fors toegenomen. Dermatoloog dr. Peter Arnold legt uit hoe dat komt én geeft tips om een melanoom te voorkomen.

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--